Начало Избрани Гуаню Жу: Когато видях условията в квалификацията, знаех, че всичко може да...

Гуаню Жу: Когато видях условията в квалификацията, знаех, че всичко може да се случи

815
0
Гуаню Жу, Алфа Ромео
Гуаню Жу, снимка Венелин Николов

Само преди броени дни Гуаню Жу беше съсипан, когато неговата Алфа Ромео С42 получи поредната техническа повреда. Китаецът се движеше в челната десетка в Азербайджан и се надяваше да спечели точки.

Китайският новобранец не можеше да бъде по-развълнуван след края на квалификацията в Канада, след като постигна личен успех. 23-годишният състезател достигна за първи път до Q3 откакто е пилот в F1.

Въпреки факта, че досега не се е състезавал на пистата Жил Вилньов и има много ограничен опит в управлението на автомобил от Формула 1 при мокри условия, Жу се представи силно в Q1 и Q2, за да си осигури преминаване в Q3

„Когато видях условията в квалификацията, знаех, че всичко може да се случи“, каза пилотът на Алфа Ромео.

В миналото често сме били близо до Q3. Не очаквах да го постигна тук, в Монреал. Това трасе е напълно ново за мен.“

Изключително съм щастлив. Трябва да се има предвид, че за първи път проведох изцяло мокра квалификационна сесия. Също така това бе едва третата ми дъждовна сесия като цяло след Имола и тренировката преди квалификацията.“

Вчера беше наистина трудно. Пистата Жил Вилньов беше хлъзгава. Имах трудности да видя другите пилотите, които са пред мен“, продължи Жу.

Наслаждавах се на пилотирането в тези условия, както и на допълнителното напрежение за нас, пилотите. Всяка малка грешка може да повлияе на представянето.“

Щастлив съм, защото успях да дам всичко от себе си. Обиколките ми в Q3 бяха малко разхвърляни. Все пак се радвам, че успях да извлека пълния потенциал от автомобила.“

Показахме добро темпо и напредък през сезона. Що се отнася до състезателното темпо, в миналото винаги сме били доста силни при сухи условия, така че ще се опитаме да дадем най-доброто от себе си в надпреварата и да се борим за място в топ 10.“

За Жу имаше още една, не толкова желана първа стъпка в кариерата му в F1. Състезателят на Алфа Ромео получи порицание от стюардите за това, че не се върна правилно на пистата, след като излетя от завой 9 по време на сесията.

Пилотите бяха инструктирани да се движат вляво от оранжевия стълб на изхода на завоя, преди да се включат отново на трасето. Според Жу, мокрите условия са допринесли за първоначалното излизане от трасето. После са му попречили да избере правилния обратен маршрут. Обясненията на китайския състезател не бяха приети от стюардите.

Въпреки тази грешка, шефът на екипа на Алф Ромео Фредерик Васьор не можеше да бъде по-щастлив и горд от представянето на своето младо протеже в Монреал. Французинът смята, че Жу е показал „наистина добро каране“ в трудните условия в Канада.

„Той показа голяма зрялост. Това е доказателство за непрекъснатия си напредък. Надявам се да направи добро състезание“, каза Васьор.

За съжаление другият пилот на Алфа Ромео Валтери Ботас, нямаше толкова голям късмет. Финландецът размина на косъм с класирането в края на Q2, което означава, че ще стартира състезанието от 11-та позиция.

Валтери нямаше късмет с времето в Q2″, обясни Васьор. „Той беше първият пилот, който стартира последния  си опит. С подобряването на трасето автомобилите, които идваха след него, имаха ясно предимство.“

Все пак стартираме с двамата пилоти в челната десетка. Очакваме драстично различни условия в днешния ден. Състезателното ни темпо на сухо традиционно е силно. Убедени сме, че можем да се борим за точки и с двата автомобила“, допълни шефът на Алфа Ромео.