Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гумите за 2017 г. ще са с много ниско износване

Гумите за 2017 г. ще са с много ниско износване

65
0

Износването на гумите на Пирели за 2017 г. ще бъде много ниско. Това сочат данните на италианския доставчик след направените първи анализи от тестовете. Изпитанията с новите по-широки гуми се проведоха през миналата година с модифицирани версии на болидите на Ферари, Ред Бул и Мерцедес от 2015 г. Те бяха снабдени с допълнителни крила, за да се симулират по-големите сили на притискане от новия сезон от по-широките спойлери.

Препоръките към Пирели бяха именно новите гуми да не се износват толкова бързо и да няма драстичен спад в представянето им след само няколко обиколки, както често се случваше през последните 5 години. И изглежда, че това наистина ще бъде така и ще позволи на пилотите да натискат повече в хода на състезанието и да не се налага да пазят толкова много гумите.

„Смесите на гумите ни са напълно нови, заяви състезателният мениджър на Пирели за F1 Марио Исола пред motorsport.com. – Установихме много ниско износване. Но представянето им ще е съвсем различно на трасета с високи температури. Контролирането им от страна на пилотите обаче ще е по-лесно. В някои случаи на тестовете имаш прегряване, но след това гумите бързо се връщаха към оптималните си работни стойности.”

До миналия сезон пилотите се оплакваха, че когато следват друг болид, те губят притискаща сила и колата започва да се пързаля повече. А това водеше до прегряване на гумите и тяхното бързо износване. По думите на Исола изглежда, че този проблем ще бъде решен, но трябва да се изчака да минат първите няколко състезания с истинските коли, за да се потвърди това.

Исола също така разкри интересни подробности относно очакванията за представянето на болидите през 2017 г. с новите гуми. По данни от симулациите на Пирели на пистата Каталуня в Барселона например болидите ще се движат на пълна газ в 70% от обиколката, вместо досегашните 50%. Завой №3 ще се взема без вдигане на газта и с около 30 км/ч по-висока скорост.