Начало Формула 1 Гумите за Спа с една стъпка по-меки от миналогодишната селекция

Гумите за Спа с една стъпка по-меки от миналогодишната селекция

1149
0

Пирели предоставя гуми от типовете C2, C3 и C4 (съответно като хард, медиум и софт) за предстоящата Гран при на Белгия. Тези смеси са с една стъпка по-меки от селекцията през миналата година. Причината за избора е фактът, че през 2019-та повечето пилоти предпочетоха тогавашните меки и средни по твърдост гуми и само по един комплект хард. Шарл Льоклер спечели първа победа в кариерата си във Формула 1 в надпреварата на Спа през 2019 г.

Времето в Белгия е изключително променливо

Историята помни някои изключително горещи уикенди, но в Ардените не се очаква времето да е като в Испания преди близо две седмици. Освен това дъждът никога не бива да се изключва като възможност на Спа. Ако завали, отводняването на трасето често е проблем, образуват се потоци от вода по асфалта и се стига до аквапланинг.

Спа-Франкоршамп е едно от най-големите предизвикателства за гумите в календара на Формула 1. Трасето е най-дългото от всички – 7,004 км. Натоварванията не са само в едни от най-прочутите в историята на спорта завои като Червената вода. Въпреки това в миналогодишната надпревара изборът преобладаващо бе за едно спиране в бокса. Трима пилоти от топ 10 бяха с два питстопа, а Даниел Рикиардо на практика изкара цялото състезание с един комплект медиум след много ранна смяна.

„Репутацията на Спа говори сама по себе си. Това е писта от старата школа с много промени в конфигурацията и други променливи. Пилотите ги обожават, защото това означава много предизвикателства и страхотно усещане“, коментира спортният директор на Пирели Марио Изола.

„Тазгодишната селекция е за една стъпка по-меки от миналогодишните гуми, въпреки че очакваме колите да са значително по-бързи, както вече се случи многократно този сезон“

„Спа е един от малкото кръгове, които ще се проведат на предварително определената си дата. Това е и традиционният слот на състезанието, така че отборите ще разполагат с много данни, въпреки че това е пистата, където е може би най-трудно да се предвидят условията. Приспособяващите се най-бързо към условията екипи и пилоти ще имат прогрес.“

„Разликата тази година е, че 24 часа на Спа не се състоя малко преди F1 кръга. Интересно ще е да видим дали това ще има някакво отражение, макар че насложената гума може да бъде отмита от дъжд във всеки един момент.“

Изола отбеляза също така, че този уикенд Антоан Юбер ще бъде в мислите на всички в падока. Френският пилот загина в състезание от Формула 2 преди година на Спа.