Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гутиерес потвърден в Заубер, Пик отива в Катерам

Гутиерес потвърден в Заубер, Пик отива в Катерам

45
0
Естебан Гутиерес

Естебан Гутиерес очаквано бе потвърден за пилот на Заубер за сезон 2013 г. Шарл Пик пък ще отиде в екипа на Катерам догодина.

21-годишният пилот бе спряган от известно време за заместник на Серхио Перес в екипа и това вече е факт. За трети пилот е взет холандецът Робин Фрийнс.

Естебан е част от отбора вече дълго време, а и следяхме кариерата му наистина внимателно. През 2010 г. го взехме под крилото си, като през 2011 и 2012-та ни бе резервен състезател. Изградихме пътя му до Формула 1 стъпка по стъпка. Естебан притежава страхотен талант и сега е готов да направи скока. Дуото ни състезатели за 2013 г. е много силно – сподели шефката на екипа Мониша Калтенборн.

Кариерата на Гутиерес започва с картинг. След това продължава във Формула BMW САЩ, Формула BMW Европа (където става шампион), евросериите Формула 3. През 2010-та вече е в GP3 и печели титлата с 5 победи. Следват два сезона в GP2.

След три години работа с отбора на Заубер съм много благодарен за отделеното ми внимание, което позволи да се развия до пилот във Формула 1. Слагаме началото на едно съвсем ново предизвикателство – да успея на върха на автомобилния спорт. Подкрепата от семейството, както и от спонсорите ни, бе ключов фактор за това да стигна дотук – коментира Естебан.

От Катерам пък обявиха привличането на Шарл Пик в тима си за следващия сезон. В официалното съобщение се казва, че договорът е за няколко години, без допълнително уточнение.

Вълнуваме се от решението на Шарл да се присъедини към нас за втория си сезон в F1 и по-нататък в кариерата си – заяви началникът на отбора Сирил Абитебул. – Наблюдавахме прогреса му през 2012 г. Постепенно той започна да се справя наистина добре срещу далеч по опитния си съотборник (Тимо Глок в Маруся – б.р.).

Пик заяви, че е горд да стане част от Катерам и продължи:

Ентусиазиран съм от възможността да продължа да израствам в един отбор, който има технически партньорства с множество френски компании, между които Рено и Тотал. Вълнувам се, че отивам в екип с такъв потенциал като Катерам.

При това положение остават няколко неизвестни сред пилотите за 2013 г. Очаква се Ромейн Грожан скоро да бъде потвърден в Лотус и Макс Чилтън в Маруся. За съотборник на Пол ди Реста във Форс Индия битката е сведена до двубой между Жул Бианки и Бруно Сена, като французинът може да донесе по-малко спонсорски пари в тима и това вероятно ще наклони везните в полза на бразилеца. Уилямс почти сигурно ще запазят Пастор Малдонадо и за негов съотборник ще вземат талантливия финландец Валтери Ботас. За вторите кокпити в Катерам и Маруся се спрягат Гиедо ван дер Гарде и Макс Чилтън.