Начало Formula E News Гюнтер с първа победа във Формула Е след страхотна битка в Сантяго

Гюнтер с първа победа във Формула Е след страхотна битка в Сантяго

692
0
Максимилиян Гюнтер
Максимилиян Гюнтер, снимка: Формула Е

Максимилиян Гюнтер от екипа на БМВ Андрети спечели първата си победа във Формула 1. Германецът спечели Е-При на Сантяго в Чили, 3-и кръг от електрическите серии след страхотна битка.

В последната обиколка Гюнтер изпревари Антонио Феликс да Коща от екипа на DS Techeetah, като преди това португалецът го бе задминал с агресивна маневра. В края обаче батерията на Да Коща започна да прегрява и той трябваше да намали темпото.

Местата на подиума допълни стартиралият от полпозишън Мич Еванс с Ягуар, който водеше в първата половина от надпреварата, следван от Паскал Верлайн от тима на Махинда.

На старта поведе Еванс, а зад него Верлайн успя да изпревари Гюнтер след агресивна атака в първите завои.

Оливър Търви бе 4-и, следван от отлично потеглилия Едоардо Мортара. Маса, който бе 4-и в решетката, изостана 6-и. Шампионът Жан-Ерик Верн от DS Techeetah се изкачи до 9-а позиция след старт от 11-а. Верн след това изпревари неубедителния в началото Себастиан Буеми и зае 8-ото място.

В челото Гюнтер изглеждаше по-бърз от Верлайн и го притисна. Лидерът в шампионата Алекс Симс от БМВ Андрети пък отпадна и колата му спря опасно на пистата. Заради това стюардите за кратко назначиха пълен режим на жълти флагове.

След подновяване на надпреварата Сам Бърд се завъртя и се смъкна до 17-ото място. Верн пък си върна позицията пред Да Коща, която бе загубил за малко преди режима на жълти флагове. Гюнтер използва атакуващи си режим и изостана 4-и зад Мортара. Пилотът на БМВ Андрети обаче бързо си върна мястото.

Гюнтер притисна Верлайн, а отпред Еванс използва рано и двата си атакуващи режима, което се оказа грешна стратегия. След опита на Маса да изпревари съотборника си Мортара, бразилецът загуби 2 позиции – от много бързите Верн и Да Коща. Де Врийс също се справи с бившия пилот от F1.

Гюнтер пред Мич Еванс
Гюнтер пред Мич Еванс, снимка: Формула Е

Отпред Гюнтер използва атакуващия си режим и със страхотна маневра задмина Еванс.

Грешка на Маса едва не му коства удар в предпазните стени. Верн пък изпревари Мортара за 4-ото място. Последва и успешна маневра на шампиона срещу Верлайн. Да Коща излезе на 5-о място след изпреварване срещу Мортара. Последният загуби позиция и срещу Ник де Врийс.

Темпото на Верлайн спадна и това му коства още 1 място спрямо Да Коща. Верн обаче имаше проблеми с предна лява гума, по която опираше част от шасито. Французинът загуби темпо и се смъкна на 6-а позиция. В крайна сметка той се прибра в бокса и отпадна.

В последните 7 минути Да Коща притисна Еванс и не след дълго от външната страна го задмина. Португалецът подгони и лидера Гюнтер. И 3 мин пред финала поведе след агресивна атака и лек удар. Гюнтер обаче не се отказа. Доближи съперника си и в последната обиколка се възползва от проблемите му с батерията и го задмина, за да спечели първа победа във Формула Е.

Еванс завърши 3-и, следван от Верлайн, който използва това, че Де Врийс и Вандоорн с двете коли на Мерцедес останаха почти без енергия на финала. Двамата все пак завършиха 5-и и 6-и. Едва 11-и остана Маса след слабо състезание. След наказания двама пред него – Буеми и Дани Абт, Фелипе са пак бе класиран 9-и.