Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гюнтер Щайнер: Трябва ни или нормален календар, или нищо

Гюнтер Щайнер: Трябва ни или нормален календар, или нищо

899
0
Гюнтер Щайнер
снимка: Спас Генев

Формула 1 има нужда от достатъчно състезания тази година, а не само толкова, колкото биха се зачели за световен шампионат, смята шефът на Хаас Гюнтер Щайнер. Гран при отборите, ФИА и Либърти Медия се надяват да започнат първенството в началото на юли с два старта в Австрия. Планът за провеждането на състезания на пистата Ред Бул Ринг бе представен на правителството там и се очаква отговор.

„Мисля, че можем да оцелеем, ако няма състезания. Най-зле би било, ако се състоят само осем. Тогава ще ходим по надпревари, ще изхарчим куп пари, а приходът ще е малък. Според мен всички в тази ситуация сме с еднакъв интерес – или да има нормален календар, или нищо. Ако не се състезаваш, не харчиш пари за части, а и замразихме развитието на колите за догодина”, обясни Щайнер.

„Надявам се планът да проработи и да направим 15 старта. Това изглежда е магическото число – 15 надпревари превръщат ситуацията в икономически изгодна. Дано се получи.”

Шефът на Хаас отбеляза също така, че ако през 2020 г. няма никакви надпревари, това ще се отрази в дългосрочен план на спорта.

„Липсата на състезания не е добра за F1 като цяло. Някои фенове просто ще си намерят друго забавление. Постоянно говорим за нас – колко сме разочаровани, но милиони хора ни гледат и трябва да положим усилие да ги забавляваме отново. Разбира се, липсата на фенове по трибуните не е нещо хубаво, но хората обичат спорта – в противен случай не биха гледали Формула 1. Имаме отговорност към тях, затова се надявам да се получи.”