Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер отписа сезон 2015 г.

Хорнер отписа сезон 2015 г.

51
0

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер отписа възможността ръководеният от него отбор да постигне добри резултати през 2015 г. След Гран при на Испания той посочи, че по-съществено подобрение в представянето на тима ще има вероятно през втората половина на сезона.

В петия кръг от световния шампионат на Формула 1 Даниел Рикиардо финишира седми, а съотборникът му Данил Квят бе десети. Състезателите на Торо Росо Карлос Сайнц и Макс Верстапен, които също като колегите си от Милтън Кийнс са със задвижващи системи на Рено, се наредиха съответно девети и единадесети. Уикендът на Каталуния бе първият този сезон, през който нямаше сериозни повреди във френските агрегати. Рикиардо, Квят и Верстапен обаче са много близо до границата, след която смяната на мотори и компоненти в задвижващите системи ще им носи наказания.

„Тази година почти я отписахме, като се има предвид колко назад сме по отношение на издръжливостта”, заяви Хорнер след надпреварата в Испания. „Трябва да продължим да се състезаваме, дори да използваме 20 двигателя. По-добре е да учим и да правим прогрес за следващия сезон. Далеч по-лесно е да се направи един бърз агрегат издръжлив, отколкото стабилен болид – бърз, така че философията ни бе да подобряваме представянето. Според мен е положително, че четирите задвижващи системи на Рено стигнаха до финала без дим и пушек – това е стъпка напред в сравнение с предишните надпревари. Смятам, че в Рено са наясно какъв е дефицитът. Въпросът е как ще го наваксат. Предстои появата на нови неща в скоро време и по-късно през годината, но всичко се работи в момента. Ние искаме всичко възможно най-скоро, докато в Рено са нервни по отношение на издръжливостта и нещо значително ще се види със сигурност едва през втората половина на сезона.”

Хорнер каза още, че не иска да отнема важността от постиженията на Торо Росо, но според него представянето на отделните екипи трябвало да се преценява за целия сезон.

Англичанинът освен това настоя по време на уикенда, че плановете за разрешаване използването на пета задвижваща система през 2015 г., без това да носи наказания, не са напълно провалени. Коментарът му бе вследствие на появило се твърдение, че Стратегическата група на Формула 1 ще гласува против това предложение на заседанието си тази седмица.

„Говорих с Ники Лауда и той е за предложението. Не виждам кой би могъл да е против. И кой знае как ще се гласува в самия ден? Хората гласуват единодушно в рамките на една среща, а за следващата си променят мнението. Нищо не е гарантирано”, заяви Хорнер пред журналиста Адам Купър.

Шефът на Ред Бул настоя освен това, че при евентуално разрешаване на пета задвижваща система, тя трябва да се използва през целия уикенд, а не само в петък: „Това как ще се следи? Много по-лесно е да се промени четири на пет, отколкото да се правят опити за контрол. Ние така или иначе вероятно ще използваме към седем мотора, така че за нас няма кой знае какво значение. Най-лесният вариант е връщане към правилото от миналата година.”