Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън надви в квалификацията в Остин

Хамилтън надви в квалификацията в Остин

43
0

Люис Хамилтън спечели великолепна битка с Нико Розберг в квалификацията за Гран при на САЩ в Остин и ще стартира от първа позиция в утрешната надпревара. Зад тях се подредиха пилотите на Ред Бул Даниел Рикиардо и Макс Верстапен. Третия ред окупираха колегите им от Ферари Кими Райконен и Себастиан Фетел, а следващите места в топ 10 заеха Нико Хюлкенберг с Форс Индия, Валтери Ботас и Фелипе Маса с Уилямс, както и Карлос Сайнц с Торо Росо.

Двубоят между лидерите бе един от най-вълнуващите, като в крайна сметка Люис спечели за първи път пола на тази пистата, на която има 3 победи от общо 4 състезания. И двамата лидери ще стартират утре с по-твърдите гуми – софт в състезанието. Четвъртият Макс Верстапен също ще е с тях и това ще направи състезанието интересно и като стратегия предвид отличното темпо в дългите серии от обиколки на Ред Бул в тренировките.

Температурата на асфалта за квалификацията се повиши до 34 градуса под щедрото слънце в Тексас, а преди квалификацията в Торо Росо трескаво търсеха причината за двете спукани гуми на Карлос Сайнц сутринта в последната тренировка. Оказа се, че при тежкото натоварване в първия сектор задните гуми просто влизат в неправилен коткат с джантите.

Претендентите започнаха участие в първата част директно с най-меките гуми суперсофт. Бе особено любопитно какво темпо ще покажат Мерцедес, които бяха изпреварени в последната тренировка, но Нико не завърши тура си след грешка, а Хамилтън бе в трафик.

Мерцедес при това отново използваха квалификационен режим, а след като снощи смениха цялата горивна система в мотора на Люис, а той имаше проблеми и с работата на спирачките. Но той бързо оглави класирането в Q1 в първите обиколки, с аванс от 0,2 пред Нико. Верстапен и Рикиардо останаха с трето и четвърто време, като отново бяха със супер скорост в първия сектор на бързите завои. След тях пето време записа Нико Хюлкенберг и едва след това бяха Кими Райконен и Себастиян Фетел. В колата на Кими от вчера има редовно поставена нова скоростна кутия, докато при Себ имаше проблеми с неговата в края на последната тренировка.

 

Само Бътън от всички пилоти не използва най-меките гуми от самото начало. Той започна със софт и направи второ излизане вече със супер софт, но попадна в трафик и отпадна още след тази първа фаза, заедно с Грожан, Магнусен, Верлайн, Насър и Окон.

Както се очакваше във втората част Хамилтън и Розберг излязоха обаче не със суперсофт, а с по-твърдия софт, с които ще започнат състезанието утре. В първите обиколки с тези гуми Нико този път бе по-бърз с 0,099 сек! Германецът бе по-бърз в по-дългия втори сектор, а Люис в началната фаза на тура си.

В Ред Бул разделиха стратегията между пилотите си. Верстапен излезе също със софт, а Рикиардо със суперсофт, както и пилотите на Ферари. В битката по между си пилотите на Форс Индия и Уилямс за участие в топ 10 също трябваше да използват най-меките гуми.

Със супер софт Рикиардо оглави класирането пред съперниците от Мерцедес с 0,096 сек аванс пред Розберг, а Верстапен остана осми зад пилотите на Ферари с точно изчислен риск за участие във финалната част. В крайна сметка пред него мина и Хюлкенберг, но той заедно с пилотите на Мерцедес ще стартира утре със софт, за разлика от съперниците си със суперсофт.

Зад него в топ 10 се класираха още Сайнц, чиито проблеми бяха решени от тима Ботас и Маса, а с малко зад тях 11 и 12 се подредиха Перес и Алонсо, които да последните обиколки бяха близо до Q3.

В решителните обиколки в последната част щеше да реши съдбата на пола, като Розберг излезе пред Люис на пистата. Нико направи грешка още в началото на първия си тур на завой 1 и Люис бе по-бърз, като имаше аванс и във втория. Супер минаването на Нико в последния не компенсира изоставането му и той остана втори на 0,072 сек от Люис! Рикардо пък изпревари Макс в битката между пилотите на Ред Бул зад тях. Пети в първите турове се подреди Себастиан Фетел, а зад него бе Кими.

 

Хюлкенберг, Сайнц и пилотите на Уилямс имаха гуми само за по един опит и изчакаха в бокса до последните секунди, като присъствието им можеше да окаже  важно значение в трафика. Лидерите обаче изкаха, като Люис дори спря на пистата, за да отвори дистанция между себе си и Нико и това не бе перфектна подготовка за неговия тур.

Нико започна предпазливо решителните обиколки, но отново със супер време във втория подобри времето на Люис от първите опити. Шампионът обаче отново премина феноменално през първия и третия сектор и постигна още по-добър с цели 0,216 сек. Зад тях Рикиардо изпревари Макс, а Кими Фетел, Хюлкенберег пък изпревари Ботас Маса и Сайнц.