Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хаас изненадан от привличането на Грожан

Хаас изненадан от привличането на Грожан

55
0
Хаас

Джийн Хаас заяви, че не е очаквал да подпише договор с Ромен Грожан. Френският пилот прие да кара за американския тим, който ще дебютира във Формула 1 догодина, като ще ползва двигатели и скоростни кутии от Ферари. От 2012 г. насам Грожан караше за Лотус, но реши да приеме ново предизвикателство, още повече, че бъдещето на досегашния му отбор не е сигурно.

„Целта ни е да се състезаваме срещу конкурентноспособните отбори и да направим каквото е необходимо, за да сме на стартовата решетка с правилните хора, заяви Хаас. – Ромен е един от сегашните 20 пилоти във Ф1 и се вписва перфектно в проекта ни. Малко съм изненадан, че имаме пилот с опит като неговия, който той ще внесе в отбора. Ще бъде истинско предизвикателство и той ще трябва да работи много по-здраво, отколкото си мисли. Той е част от пъзела и ще бъде нашият водещ пилот. Ще зависи много от него да ни помогне със стратегиите, с колата, с трасетата.”

Хаас призна още, че тимът му е бил под напрежение да вземе американски пилот, но е преценил, че наемането на състезател с опит е от ключово значение.

„Реалността в това беше, че пилот дебютант с напълно нов отбор не си пасват добре. Основната ни цел тук е да покажем, че като американски производител, можем да се състезаваме в най-трудните и конкурентни серии в света на автомобилните състезания – и това е Формула 1.

Спортният директор на Хаас Гюнтер Щайнер отбеляза, че Грожан е бил измежду многото кандидати, и че французинът е бил ухажван от американския тим от няколко месеца.

„Започнах разговорите с Ромен в Барселона, за да видим дали той е заинтересован, разкри Щайнер. – Говорихме с доста пилоти, но в края разговарях и с технически хора за това какво те мислят за Ромен и как той развива колата, защото имаме да изкачим стръмна планина. Мисля, че в крайна сметка намерихме правилния човек. Той е достатъчно агресивен и още има амбиция да кара във Ф1. Взехме най-доброто възможно.”