Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хаас не гарантира, че ще вземе Беърман през 2025 г.

Хаас не гарантира, че ще вземе Беърман през 2025 г.

1162
0
Оливър Беърман
Оливър Беърман, снимка Ферари

Шефът на Хаас Аяо Комацу коментира представянето на Оливър Беърман в Джеда. Японският инженер призна, че е младият британец заслужава да кара в F1 на пълен работен ден. Комацу обаче не гарантира, че Беърман ще кара в неговия отбор през следващия сезон въпреки близките взаимоотношения между Хаас и Ферари.

Беърман направи неочакван дебют в F1 по време на състезателния уикенд в Саудитска Арабия. Британецът замени Карлос Сайнц в тима на Ферари. Испанецът беше принуден да прекрати участието си, тъй като трябваше да претърпи операция заради апендицит

Макар че нямаше опит с автомобила на Ферари, Беърман прескочи Q1 и беше много близо до участие в Q3. Младият британец даде 11-то време, което си беше доста приличен резултат за абсолютен новобранец.

Беърман финишира на седма позиция в състезанието на пистата в Джеда. 18-годишният пилот направи много силно впечатление и водеше битки с много по-опитни съперници. В крайна сметка той си тръгна с 6 точки от Саудитска Арабия. Така той има по-голям актив в F1, отколкото в F2, където кара за Према.

Британецът кара болида на Хаас в две свободни тренировки миналата година и се включи в тестовете за млади пилоти в Абу Даби. Тази година той кара в F2 и в същото време е резервен пилот на Ферари и Хаас. По-късно тази година Беърман трябва да кара автомобила на американския тим в избрани тренировки.

Доброто представяне на Беърман беше забелязано от Аяо Комацу. Шефът на Хаас похвали британеца, който завърши пред двата болида на неговия отбор.

„Беше удивително. Тази писта не е от най-лесните, особено ако направиш директен скок в FP3. Затова съм много щастлив за него и [той] беше впечатляващ“, сподели Комацу.

Комацу призна, че Беърман заслужава пълноправно място във Формула 1 през 2025 г. Но според него няма никакви гаранции, че британецът ще получи този шанс с Хаас. Японецът също така смята, че би било „много несправедливо“ да говори за Беърман като за свой бъдещ пилот и заяви, че с удоволствие ще се придържа към настоящия си пилотски състав

„Предполагам, че той заслужава шанс догодина“, отговори Комацу, когато бе попитан за сигнала, който Беърман е изпратил до целия падок. „Но ако оставим наказанието настрана, Кевин се справи фантастично. Нико също се представи добре. Как мога да седя тук и да кажа: [Беърман е] „нашият пилот за следващата година“? Въз основа на представянето в последния старт, наши пилоти продължават да са Нико и Кевин“, каза още шефът на Хаас.

Комацу не е бил изненадан от представянето на Беърман. Той призна, че британският тийнейджър го е впечатлил по същия начин, докато е работил с Хаас в края на 2023 г.

„Разбира се, ние го пуснахме в първите свободни тренировки в Мексико и Абу Даби. За мен и за повечето от нас беше напълно ясно, че той е нещо специално“, обясни японският инженер.

„Не става въпрос само за скоростта. Това е свързано с цялостният пакет. Той разбира целите и се справи много добре. Дори по време на пробег той е в състояние да поеме информацията от предишната обиколка и след това да направи малки корекции, за да направи следващата стъпка да бъде още по-добра. Оливър веднага показа зрялост, сякаш вече се занимава с това от няколко години“, завърши шефът на Хаас.

Беърман ще пътува до следващия старт в Австралия. Младият британец е готов да замени Сайнц при нужда. В противен случай той ще продължи участието си във Формула 2 с отбора на Према.