Начало Избрани Хаас показа разцветката и дизайна на колата за сезон 2022

Хаас показа разцветката и дизайна на колата за сезон 2022

3581
0
Хаас VF-22
VF-22; снимка Хаас

Отборът на Хаас показа разцветката и дизайна на колата си за сезон 2022 в F1. Тя ще носи името VF-22. Това е първият екип, който демонстрира как ще изглеждат болидите според новите технически правила. Това се случи в медийните и социални канали на американския отбор.

VF-22 е първият модел на Хаас, който излиза от изцяло новия дизайнерски офис на тима в Маранело, ръководен от Симоне Реста. Привличането на нов персонал и вплитането му в съществуващата тъкан на отбора е едно от предизвикателствата, пред които бе изправен тимът. Новият автомобил трябва да отговаря на очакванията за по-добро представяне на пистата.

Благодарение на новите разпоредби аеродинамиката на болида е много по-различна. Включени са нови елементи, които трябва да отговарят на правилата, според които подът е  е с граунд ефект, опростено предно крило и драматично оформено задно крило.

Друга поразителна новост е въвеждането на 18-инчови джанти  на Пирели и гуми с нисък профил. Тяхното предназначение е да намали прегряването и да позволи на пилотите да натискат повече. VF-22 ще се задвижва от Ферари 066/7 1,6-литров турбо V6 двигател, използващ гориво, съдържащо 10% биокомпоненти, постигнато чрез преминаване към гориво „Е10“. 

Относно пускането на VF-22 на бял свят, основателят на тима Джийн Хаас коментира:

„Това е времето в годината, където естествено сте оптимисти, че упоритата работа и усилия на всеки ще се превърнат в конкурентно участие на пистата. Още през 2020 взехме решението да прехвърлим всичките си ресурси към VF-22. Отказахме се от всичко, свързано с 2021 г. Надяваме се това решение да е било правилно. Искаме да се върнем към предизвикателството за точки и да вземем нещо от уикендите.“

„Вълнуващо е бъдем в момента, в който знаем, че VF-22 скоро ще бъде на пистата“, каза ръководителят на Хаас Гюнтер Щайнер.

„Всички знаем на какво е способен екипът. Доказали сме това в миналото. Тази нова кола е напълно нова, благодарение на новите регулации и нашия дизайнерски екип. Уверен съм, че можем да демонстрираме на какво сме способни. Това беше огромно усилие от всички участващи. Сега идва забавната част от пускането на новия болид на пистата и набирането на всички елементи. Миналият сезон беше труден, но се надявам, че 2022 ще ни види отново в борбата за точките с VF-22.“

„Това е може би най-сложният проект, с който екипът на Хаас се е занимавал до момента. Причините за това са много“, заяви техническият директор Симоне Реста.

„Това е напълно нов набор от правила. Този сезон доведохме нов персонал, който да управлява създаването на VF-22. Голяма част от хората се присъединиха с ревизирана структура, която вече е на място. Смятам това за голям успех в целия процес. Все още сме в началото на проекта. Преминаваме през преходен сезон на съвместна работа върху автомобил за цяла година. Ако погледнем назад откъдето започнахме, този екип вече е успешен.“