Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хаас приключи съдебната битка срещу Уралкали

Хаас приключи съдебната битка срещу Уралкали

1729
0
Уралкали и Хаас
снимка, Хаас

Хаас приключи съдебната битка срещу Уралкали. Американският отбор загуби делото срещу бившия титулярен спонсор в арбитражен съд в Швейцария. Според компанията за калиеви торове, Хаас трябва да върне сумата, преведена за по-голямата част от сезон 2022 [$13 млн.] Междувременно отборът обяви, че ще задържи част от средствата до прекратяването на договора [4 март 2022 г.]

Хаас и Уралкали започнаха партньорството си в началото на 2021 г. Компанията за производство на калиеви торове подписа многогодишен спонсорски договор с отбора. В същото време синът на собственика на Уралкали Никита Мазепин се присъедини към екипа.

Партньорството между двете компании продължи до началото военната инвазия на Русия в Украйна. В резултат на този конфликт Хаас прекрати договора си с Уралкали и освободи Никита Мазепин. На негово място отборът върна Кевин Магнусен

Няколко дни по-късно Уралкали заведе дело срещу Хаас. Компанията обяви, че заяви, че е предоставила „по-голямата част от спонсорските средства за сезон 2022“ на тима. Тъй като отборът не е изпълнил задълженията си, трябва да върне преведените средства в размер на $13 млн.

От Хаас обаче отказа да върнат парите и дори поиска компенсация заради пропуснати печалби в размер на $8.6 млн. Отборът също така заяви, че е била нарушена клауза в договора поради факта, че собственикът на Ураклаки Дмитрий Мазепин е близък до руския президент Владимир Путин.

Съдебната битка между Хаас и Уралкали продължи повече от две години. Преди няколко дни арбитражният съд в Швейцария постанови решението си. Малко след това последва изявление от страна на руската компания.

„Трибуналът установи, че Хаас е нарушил договора и задължи отбора да плати обезщетение на Уралкали. Трибуналът също така отхвърли всички насрещни искове на отбора към компанията“.

Вчера обаче базираният в Банбъри отбор публика свое изявление. В него се казва, че „арбитражният комитет е постановил, че Хаас е имал „основателна причина“ да прекрати договора си за спонсорство с Уралкали . Така са били отхвърлени претенциите на компанията за нарушаване на договора“.

„Хаас прекрати договора си с Уралкали на 4 март 2022 г., малко след като руските военни сили нахлуха в Украйна. Арбитражният състав постанови, че в светлината на всички факти, свързани с отношенията между страните, включително връзката на Уралкали с Русия, „не може да се очаква да продължи договора за спонсорство при тези обстоятелства.“ Също така се заключи, че „Арбитражният съд намира, че Хаас е имала основателна причина да прекрати договора за спонсорство“.

„Съдебният състав подчертава, че множество други спортни организации са прекъснали връзките си с руски дружества веднага след нахлуването на страната в Украйна. Следователно е съществувал риск Хаас бързо да се окаже последният неруски спортен отбор, който продължава да бъде спонсориран от руска компания.“

„В съответствие с това съдебният състав постанови, че спонсорството е било ефективно прекратено на датата на предизвестието за прекратяване от страна на отбора. Също така беше разпоредено Хаас да задържи частта от спонсорската такса за периода преди прекратяването на договора и да възстанови евентуалния остатък на Уралкали.“

Изявлението на Хаас означава, че тимът може да задържи частта от спонсорските средства, която обхваща времето до 4 март 2022 г. Но от друга страна екипът трябва възстанови остатъка от общата сума от $13 млн. на компанията за калиеви торове.