Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Болидът на Хаас VF-22 ще е чисто бял за последния ден от...

Болидът на Хаас VF-22 ще е чисто бял за последния ден от тестовете

1535
0
Никита Мазепин, Хаас
Никита Мазепин; снимка: Хаас

Болидът на Хаас VF-22 ще е чисто бял за последния ден от първите предсезонни тестове, които се провеждат тази седмица на пистата Каталуния до Барселона. Отборът направи следното изявление:

„VF-22 на Хаас F1 Тийм ще е чисто бял, без брандирането на Уралкали за третия и последен ден от изпитанията на пистата Каталуния (петък, 25 февруари).“

„Никита Мазепин ще кара както е планирано в сутрешната сесия, а Мик Шумахер ще поеме работата следобед. За момента няма да има по-нататъшен коментар по отношение споразуменията на отбора с други партньори.“

Оцветяването на колите на Хаас още миналия сезон предизвика дискусии. Бе обсъждано, че то напомня руския флаг по време, когато Световната антидопингова агенция (WADA) наложи забрана на руски атлети за участие в международни спортни прояви. Някои спортисти продължиха да се състезават при условие, че участват като неутрални. Така например кара Никита Мазепин във Формула 1.

Цветовете на болидите на Хаас са следствие от факта, че основен спонсор на отбора с американски лиценз е руската компания Уралкали

Председател на борда е бащата на Никита Мазепин Дмитрий, който е личен приятел с руския президент Владимир Путин. При показването цветовете на тима и съответната реакция Гюнтер Щайнер заяви, че този избор не е заобикаляне санкциите на WADA.

Гюнтер Щайнер, Джийн Хаас
Гюнтер Щайнер и Джийн Хаас; снимка: Хаас

„Това оцветяване го измислихме миналата година (2020-та – б.р.), още преди присъдата на WADA за руския флаг. Не може да използваме знамето, но може да използваме цветовете на колата. В крайна сметка на спортиста е забранено да показва флага, не на отбора. А нашият тим е американски“, посочи Щайнер.

Настоящите действия на Хаас са следствие от действията на Русия срещу Украйна, макар това да не бе посочено официално от екипа.

Тази вечер шефовете на отбори във Формула 1 се събират, за да обсъдят ситуацията. Себастиан Фетел днес заяви, че той няма да се състезава в Русия, дори надпреварата да бъде запазена в календара.