Начало Избрани Хакинен: Коментарите на Елкан увеличават напрежението върху Ферари

Хакинен: Коментарите на Елкан увеличават напрежението върху Ферари

2279
0
Джон Елкан, Матия Биното
Джон Елкан и Матия Биното; снимка: Ферари

Коментарите на Джон Елкан увеличават напрежението върху Ферари. Това е мнението на Мика Хакинен. Според бившия пилот на Макларън, коментарите на президента на Скудерията преди уикенда на Монца вероятно са налели още масло в огъня и в без това напрегнатата атмосфера в тима от Маранело.

Ферари започна по отличен начин началото сезон 2022. Скудерията записа двоен успех в Бахрейн, качи две коли на подиума в Саудитска Арабия и грабна победата в Австралия. Така след първите три кръга Шарл Льоклер натрупа комфортен аванс пред Макс Верстапен. Пилотът на Ред Бул отпадна в 2 от първите 3 старта на кампанията заради технически проблеми.

Нещата за Ферари започнаха да се объркват още в Гран при на Емилия Романя. Тогава колата на Скудерията изоставаше от тази на Ред Бул. Отделно Льоклер допусна грешка и се завъртя на шикана Фаусто Грезини.

В следващите няколко старта различни технически проблеми и стратегически грешки костваха на италианците загуба на ценни точки. Също така това позволи на Верстапен и Ред Бул да окупират първите позиции при пилоти и конструктори.

Малко преди началото на лятната пауза Ферари спечели състезанията на Силвърстоун и Ред Бул и намали малко изоставането си от австрийските си съперници. После отпадане на Льоклер на Пол Рикар и стратегически грешки на Хунгароринг позволи на Верстапен да запише още две победи и да се доближава все по-близо до втора световна титла.

След края на лятната пауза Скудерия Ферари започна да изостава и от Мерцедес. Сребърните стрели бяха по-бързи от Черните кончета в Зандвоорт и едва не грабнаха победата.

Малко преди домашното състезание за Скудерията, Елкан заяви, че всички в Маранело трябва да подобрят работата си.

Хакинен коментира представянето на легендарния италиански отбор в рубриката си в Unibet.

„Във Ферари винаги е имало голямо напрежение. Това е нещо уникално за тях. Разбира се, в Макларън усещахме натиска да се състезаваме за победа, да даваме най-доброто от себе си и да не сме доволни, ако не печелим. Но при Скудерията винаги е имал този допълнителен натиск, тъй като на практика те представят Италия“, написа Хакинен.

Затова финландецът смята, че думите на Елкан може би са послужили само за нарастване на напрежението върху Ферари. В момента Скудерията определено се нуждае от спокойствие и хладнокръвие, за да постигне  по-силни резултати.

„Винаги има усещане за допълнителен натиск. Това не е полезно за ръководството или пилотите, които трябва да продължат да работят усилено, да се сработват и да се уверят, че няма да започнат да се обвиняват един друг, когато нещата се объркат“, добави Хакинен.

„Коментарите на Елкан увеличават напрежението върху Ферари. Публичното изказване на президента на Ферари бе доста интересно и неочаквано.“

„Сезон 2022 е труден за италианците, защото отначало те имаха толкова бърз автомобил. Те успяха да запишат 2 победи в 3 състезания и получиха голяма увереност. Въпреки това в Ред Бул работиха много усилено, за да подобрят издръжливостта и ефективността си. Освен това правят по-малко стратегически грешки и постоянни подобрения на своя болид“, завърши Мика Хакинен.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Scuderia Ferrari (@scuderiaferrari)

Двукратният световен шампион ще се включи и в следващото издание на Състезанието на шампионите. То ще се проведе в края на месец януари 2023 г. в Швеция. Сред другите потвърдени участници е Себастиан Фетел.