Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хакинен: Настоящите F1 болиди се правят за един пилот в тима

Хакинен: Настоящите F1 болиди се правят за един пилот в тима

2379
0
грид, стартова решетка, Формула 1, F1
снимка: Майкъл Потс

Днешните пилоти във Формула 1 са по-добри като състезатели от Мика Хакинен, заяви самият финландец. В интервю за френския Моторспорт двукратният световен шампион каза също така, че настоящите болиди в Гран при се правят за един пилот – по неговите определени изисквания. Затова е и толкова трудно съотборници да имат близки резултати, ако стиловете им на каране са различни.

„Като погледна назад към кариерата си и наблюдавам следващото поколение, което се състезава в F1, мога да кажа, че те са по-добри пилоти от мен. Имат по-големи знания. Бих казал, че талантът е може би същия, но всичко останало, което заобикаля влизащите във Формула 1 пилоти, е различно“, обясни Хакинен.

„Те работят по-добре, подготвени са по-добре, в по-голяма степен са професионалисти. Използва се повече наука, за да им позволи да станат по-добри.“

Мика Хакинен
снимка: Андро Дюлгерян

„По мое време хората се чудеха какво би станало ако двамата с Михаел Шумахер бяхме в един отбор. Настоящите болиди в Гран при се правят за един пилот. Ред Бул-ът например е за Макс [Верстапен], по негова мярка. Завиването, завъртането волана, почти всичко е нагласено спрямо неговите изисквания. При друг пилот в същия отбор със същия болид, но с различен стил на управление, може и да не проработи. Този състезател има нужда от друг екип, където може да развият автомобил за него, който да му пасва“, каза още Хакинен

„Има толкова много страхотни пилоти… Люис [Хамилтън] е невероятен световен шампион, който върши фантастична работа от години. Джордж Ръсел несъмнено е великолепен млад състезател, трудещ се изключително упорито. Ландо Норис, [Оскар] Пиастри… Бих казал, че Пиастри и Ландо са наистина интересни в момента, защото се борят един с друг и са на лимита. Може да се получи наистина много интересна комбинация“, допълни Хакинен.

Финландецът обясни, че не знае дали друг пилот би могъл да постигне резултатите на Верстапен в момента. Ред Бул доминира от началото на сезон 2023. Отборът спечели всичките проведени досега 12 състезания. Верстапен взе 10 победи, а съотборникът му Серхио Перес – 2.