Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хакинен разкритикува сигурността в Гран при на Бразилия

Хакинен разкритикува сигурността в Гран при на Бразилия

32
0

Двукратният шампион във Ф1 Мика Хакинен разкритикува сигурността по време ма Гран при на Бразилия. Според финландеца е трябвало на пистата на излезе кола за сигурност след отпадането на Карлос Сайнц-младши още в първата обиколка. Тогава пилотът на Торо Росо спря след електрически проблем в колата и спря на трасето между завои 5 и 6. маршалите веднага започнаха работа по отстраняването на колата, като обаче бяха развети само жълти флагове. При подобни ситуации през този сезон се стигаше до виртуална кола за сигурност или дори до пускането на истинския автомобил по сигурността.

„По мое мнение, това беше явна грешка, заяви Хакинен, който спечели титлите си с Макларън през 1998 и 1999 г. – Колата за сигурност беше изкарвана при доста по-малко опасни ситуации преди. Знам много добре секцията, където Сайнц спря. Тя е високо скоростна и ако загубиш контрол там , ще приключиш точно там, където колата на Сайнц беше премахвана. Разбира се пилотите трябва да бъдат внимателни когато има развети жълти флагове. Въпреки това не изглеждаше някой да намали темпото си в зоната на инцидента.”

Хакинен заяви още, че ситуацията е била особено обезпокоителна от гледна точка на това, че обстоятелствата са приличали на фаталната катастрофа на Жул Бианки в Гран при на Япония миналата година. „В ситуацията се получи както при Жул – всички условия се стекоха по възможно най-лошия сценарий и можеше да се случи нещо подобно. Очевидно колата на Сайнц имаше технически проблем, което я правеше трудна за отстраняване от пистата.”