Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хакинен: Сезон 2023 беше рекордно дълъг за всички отбори

Хакинен: Сезон 2023 беше рекордно дълъг за всички отбори

373
0
Мика Хакинен
Мика Хакинен, снимка Макларън

Мика Хакинен изрази загриженост относно броят на състезанията в F1 през следващата година. Двукратният световен шампион очаква догодина отборите да се изправят пред едно огромно предизвикателство заради 24-те планирани надпревари. Хакинен също така постави под въпрос издръжливостта и състоянието на отборите и хората, които работят там и постоянно пътуват по свeта.

Решението за разширяване на календара отразява стремежа на Либърти Медия към глобален растеж и ангажираност на феновете. Целта на американците да се задоволи по-широката аудитория на F1 най-вече извън Европа

Тази стратегия несъмнено донесе на F1 повече популярност и приходи. Шампионатът отчете големи печалби през последните години. От друга страна, това нещо не оказва положително влияние на всички, които правят провеждането на F1 възможно.

Притесненията на Хакинен се повтарят с тези на мнозина пилоти и хора в падока. Всички те изразяват опасения относно логистичните предизвикателства и физическото натоварване заради този токова обширен график.

Постоянните пътувания и уикендите с две или три поредни състезания, в съчетание с високото работно напрежение в F1, биха могли да изострят съществуващата умора. Това може да засегне както представянето на пилотите, така и морала на отборите и цялостното качество на надпреварите.

Следващият календар на F1 включва общо 24 старта. Тук се включват два поредни тройни рейс уикенда. Първият от тях е е Остин-Мексико-Сао Пауло. После кампанията се закрива от финалните три старта в Лас Вегас, Катар и Абу Даби. Разстоянието между някои от тези дестинации е в порядъка на няколко хиляди километра. Това ще постави под огромно изпитание персоналите на F1 отборите, които отново трябва да прекарват десетки часове в пътувания между отделните страни.

Хакинен коментира броят на състезанията през тази и следващата година. Бившият пилот на Макларън направи сравнение с надпреварите, които са се провеждали когато той е бил част от F1

„Сезон 2023 беше рекордно дълъг за всички отбори“, сподели Хакинен. „В сравнение с годините, когато аз карах във Формула 1 – мисля, че имахме най-много 17 състезания – сега имаше цели 22 състезания. Присъствах на някои от тях [и] по лицата на хората се виждаше колко труден е краят на сезона.“

„В крайна сметка 22 състезания като бройка не са толкова много. Проблемът е в това, че постоянно се провеждат в кратък период от време. Преходите от точка А до точка Б са трудни. Отново трябва да намериш състезателната нагласа и да се съсредоточиш.“

„Мисля, че това е най-голямото предизвикателство за мнозина – не непременно само за пилотите, но и за механиците и организаторите като цяло. Това вероятно беше най-голямото предизвикателство за всички времена“, добави Хакинен.

„Занапред очаквам да има още повече състезания. Това ще бъде още по-трудна задача за всички. Може би светът го изисква. Феновете призовават за това. Те искат повече и повече състезания . Задачата на F1 е да ги предостави и да запълни календара.“

Хакинен се състезава в F1 от 1991 до 2001 г. През този период графикът на световния шампионат никога не е надхвърлял 17 състезания.

55-годишният финландец признава, че ако днес се състезаваше в F1, щеше да преговаря за хонорар и клаузи, които да отчитат продължителността, както и обстоятелствата на сезона му.

„Ако все още карах във Формула 1 и виждах броя на състезанията, щях да водя сурови преговори с отбора за компенсации“, отбеляза Хакинен.

„И не само за това. Щях да искам да се гарантира, че издръжливостта на хората е на необходимото ниво, за да е сигурно, че всички все още могат да работят без грешки. Говорим за спорт със свръхвисоки скорости. Не искаш да правиш грешки в такъв случай“, завърши Мика Хакинен.