Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Перес също не подкрепя нарастването на броя на състезанията в F1

Перес също не подкрепя нарастването на броя на състезанията в F1

547
0
Серхио Перес
Серхио Перес; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Серхио Перес също не подкрепя нарастването на броя на състезанията в F1. Пилотът на Ред Бул е на мнение, че постоянното увеличение на календара на световния шампионат ще накара дадени състезатели да прекратят своите кариери по-рано. Перес също така бе загрижен и за персонала отборите, който често трябва да пътуват до различни точки на света.

F1 претърпя известна революция откакто Либърти Медия пое контрола от Бърни Екълстоун. Американската компания иска да направи спорта възможно по-комерсиален и доходоносен. От Либърти искат и да направят F1 по-привлекателна за феновете в дадени региони на света и най-вече в САЩ

Един от начините за повече приходи е свързан с добавянето на повече стартове. През последните години календарът на F1 се разширява все повече и прехвърля границата от 20 надпревари.

Според предварителните планове, тази година трябваше да се проведат 24 старта. В крайна сметка обаче се проведоха 22 заради отмяната на състезанията в Китай и Имола. От F1 така и не успя да намерят заместник на надпреварата в Шанхай или да преместят тази на италианското трасе за по-късен етап от сезона.

В началото на юли F1 публикува календара за сезон 2024. В него отново са включени рекордните 24 старта. По-голямата част от надпреварите запазват своите места в графика. Има и някои размествания, свързани най-вече със състезанията в Азербайджан, Япония и Катар.

Според настоящото споразумение „Конкорд“, броят на надпреварите не може да надвишава 25. Според Стефано Доменикали, този брой вероятно ще бъде увеличен до 30. Не се изключват и ротации на дадени състезания.

Перес не е единственият, който e противник на разширяващия се график на F1.  Мексиканецът подчерта, че в края на кампанията персоналът на отборите от F1 е бил видимо изтощен.

„Това е нещо, което ще повдигнем, за да се опитаме и след това да видим какво може да се направи“, заяви Перес.

„Вероятно сега е [твърде] късно да правим промени за следващата година, но за по-следващата наистина да се опитаме да променим нещата.“

„Не си спомням да съм виждал толкова изтощени хора на последното състезание. Мисля, че това е нещо, към което трябва да се отнасяме много сериозно. Важно е за спорта и за пилотите, които очевидно едва ли ще продължат да имат тези дълги кариери, на които сме свидетели сега.“

„За персонала от механиците също искаме да имат много дълги кариери. Така че смятам, че това е нещо, което трябва да обмислим сериозно“, добави Серхио Перес.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Checo Pérez (@schecoperez)