Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Как Хамилтън се оказа четвърти на грида в Австрия

Как Хамилтън се оказа четвърти на грида в Австрия

3912
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Спас Генев

Люис Хамилтън даде второ време в квалификацията за Гран при на Австрия. След това получи наказание за блокиране на Кими Райконен. В публикуваната от ФИА предварителна стартова решетка за надпреварата на Ред Бул Ринг обаче, англичанинът е четвърти в подреждането, а не пети. Обяснението е в начина, по който се прави гридът.

По принцип ФИА правеше стартовата решетка, като последователно прилагаше наложените на пилотите наказания. Санкциите се пресмятаха хронологично и след всяка от тях гридът се преподреждаше – пилотите се преместваха, за да заемат овакантените позиции.

Преди години обаче се случваше така, че някои състезатели получаваха огромни наказания. Тези на Макларън например събираха в отделни уикенди по над 100 места назад на грида за смяна на задвижващи системи и компоненти в тях. По това време гореописаният процес на подреждане бе изоставен. Санкциите вече се пресмятаха без пилотите да бъдат преподреждани след всяко изчисление.

Реално по този начин в решетката остават празни места, които обаче се пренебрегват. Едва когато всички наказания бъдат пресметнати, дупките се премахват и решетката се подрежда.

По тази логика след преместването на Кевин Магнусен с 5 позиции назад (за смяна на скоростна кутия), №5 на грида остава празно място. Хамилтън отива пети според неговото наказание. Когато се махнат празните места обаче, Люис реално се оказва четвърти.