Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Как Хамилтън се оказа четвърти на грида в Австрия

Как Хамилтън се оказа четвърти на грида в Австрия

3817
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Спас Генев

Люис Хамилтън даде второ време в квалификацията за Гран при на Австрия. След това получи наказание за блокиране на Кими Райконен. В публикуваната от ФИА предварителна стартова решетка за надпреварата на Ред Бул Ринг обаче, англичанинът е четвърти в подреждането, а не пети. Обяснението е в начина, по който се прави гридът.

По принцип ФИА правеше стартовата решетка, като последователно прилагаше наложените на пилотите наказания. Санкциите се пресмятаха хронологично и след всяка от тях гридът се преподреждаше – пилотите се преместваха, за да заемат овакантените позиции.

Преди години обаче се случваше така, че някои състезатели получаваха огромни наказания. Тези на Макларън например събираха в отделни уикенди по над 100 места назад на грида за смяна на задвижващи системи и компоненти в тях. По това време гореописаният процес на подреждане бе изоставен. Санкциите вече се пресмятаха без пилотите да бъдат преподреждани след всяко изчисление.

Реално по този начин в решетката остават празни места, които обаче се пренебрегват. Едва когато всички наказания бъдат пресметнати, дупките се премахват и решетката се подрежда.

По тази логика след преместването на Кевин Магнусен с 5 позиции назад (за смяна на скоростна кутия), №5 на грида остава празно място. Хамилтън отива пети според неговото наказание. Когато се махнат празните места обаче, Люис реално се оказва четвърти.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter