Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън: ФИА да посочва кога да започва работата за догодина, Верстапен: Животът...

Хамилтън: ФИА да посочва кога да започва работата за догодина, Верстапен: Животът е несправедлив, трябва да се справяме

3181
0
Макс Верстапен, Люис Хамилтън, Ред Бул, Мерцедес
Макс Верстапен и Люис Хамилтън; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Люис Хамилтън призова ФИА да обмисли вариант за разрешаване на отборите от Формула 1 да работят по колите си за следващия сезон от точно определен момент. Според седемкратния световен шампион така би се елиминирало предимството на стартирали по-рано проектите си екипи.

„Те (Ред Бул – б.р.) са толкова напред, че не им е нужно да правят повече промени по колата си. Мисля, че ФИА може би трябва да постанови кога всички може да започнат работа по болидите за догодина. Всички да стартират тези проекти на 1 август например. Така никой няма да има предимство за следващия сезон“, заяви Хамилтън

„Това не е насочено към един конкретен човек или нещо подобно. Просто през 17-те ми години в спорта… дори преди да стана част от Формула 1 имаше ясно очертани периоди на доминация. И това продължава да се случва. Аз имах невероятния късмет да попадна в такава серия, в каквато е Макс [Верстапен] в момента. И както вървят нещата, ще продължава да има такива периоди (на доминация на един отбор). А според мен на спорта не му е нужно това. От личен опит знам, че когато си толкова напред – имаш 100 точки повече, то не ти е необходимо да развиваш кой знае колко болида си. Затова започваш отрано да работиш по колата за следващия сезон“, продължи англичанинът.

„При наличието на бюджетен лимит това означава харчене на пари за тазгодишния автомобил за този догодина. Но ако има един определен момент за всички – когато и да е, октомври вероятно е твърде късно, но защо не август, нещо такова… Така никой няма да има предимство. Може пък нещо такова да помогне на всички да се изравнят в по-голяма степен и да са по-близо през следващия сезон. Може и да бъркам, но нещо трябва да се промени. Иначе ще продължи по същия начин. Ние започваме по-рано работа по болида за следващия сезон, когато печелехме шампионати. Нужни са ни по-добри първенства“, каза още Хамилтън.

Реакцията на Макс Верстапен бе, че всички трябва да се справят, когато му бе казано каква е идеята на Хамилтън

„Животът е несправедлив, така че… Не само във Формула 1. Много неща в живота са нечестни и ние просто трябва да се справим с тях. Не говорехме за подобни неща, когато той печелеше шампионати, нали? Според мен и сега няма какво да обсъждаме. Нормално е, когато си назад, да казваш подобни неща. Не бива обаче да забравят как изглеждаше шампионатът, когато те печелеха“, заяви Верстапен.

Според Либърти Медия доминацията на Ред Бул и Верстапен не вреди на гледаемостта. За спада на зрители в различни страни от началото на сезон 2023 се цитират различни обяснения като например липсата на състезател от съответната държава. Собствениците на търговските права на Формула 1 смятат, че битката зад нидерландеца ще задържи интереса към спорта висок. В действителност най-гледаният сезон от десетилетия бе 2021 г., когато имаше двубой за титлата до финалната надпревара.