Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън и Льоклер дисквалифицирани от Гран при на САЩ

Хамилтън и Льоклер дисквалифицирани от Гран при на САЩ

19453
0
Люис Хамилтън, Шарл Льоклер
Люис Хамилтън и Шарл Льоклер; снимка: Мерцедес

Люис Хамилън и Шарл Льоклер бяха дисквалифицирани от Гран при на САЩ заради техническо нарушение. Стюардите на надпреварата провериха доклад на техническия делегат на ФИА Джо Бауер и установиха, че планките под болидите на пилотите на Мерцедес и Ферари не отговарят на регламента. 4 болида са били проверени конкретно за това след финала на Circuit of the Americas.

И двата отбора приеха санкцията. Те са отбелязали, че нарушението се дължи на високото износване, причинено от неравностите на пистата и недостатъчното време за настройка на колите. По време на уикенд със спринт отборите от Формула 1 имат само една свободна тренировка.

Стюардите пък постановиха, че правилото по отношение на планката (член 3.5.9 е от техническия регламент) включва толеранс за износване.

„Като цяло не се представихме оптимално, но имахме силно темпо и чувството в колата бе добро. Можем да сме доволни от много неща. Чувствам се положително заради това, че вървим напред.“

„Разочароващо е, че бях дисквалифициран след надпреварата. Това обаче не отнема нищо от направения през уикенда прогрес“, отбеляза Хамилтън

Дисквалификациите на Хамилтън и Льоклер доведоха до разместване в класирането. Ландо Норис и Карлос Сайнц отиват съответно втори и трети. Серхио Перес се нарежда четвърти пред Джордж Ръсел, Пиер Гасли, Ланс Строл, Юки Цунода. Уилямс записва двойно класиране в точките с деветото и десето място на Алекс Албон и Логан Сарджънт. Това е първо класиране за Сарджънт в топ 10.

„Това е първо двойно класиране в точките за тима ни от Унгария през 2021 г. насам“, коментира шефът на отговарящия за представянето на колата отдел в Уилямс Дейв Робсън.

„Това е и първо класиране в точките на Логан. Той е първият американец, записващ актив във Формула 1 след Майкъл Андрети в Гран при на Италия през 1993 г. Не очаквахме COTA да се окаже добро трасе за нас, така че двойно класиране в точките всъщност е страхотно“, допълни той.