Начало Избрани Хамилтън: Минахме между капките в квалификацията

Хамилтън: Минахме между капките в квалификацията

1961
0
Люис Хамилтън, Мерцедес
Люис Хамилтън, снимка Венелин Николов

Люис Хамилтън призна, че отборът се е разминал от провал в трудните условия в квалификацията за Гран при на Канада. Седемкратният световен шампион ще потегли от трета позиция, следван от своя съотборник Джордж Ръсел. Двамата записаха съответно четвърто и пето време, но се придвижват с едно място напред заради наказанието на Нико Хюлкенберг от Хаас.

Хамилтън даде десето време в третата свободна тренировка в Монреал, която се проведе при мокри условия. Британецът често се оплакваше от липса на сцепление и не се чувстваше никак добре на трасето.

Хамилтън успя да прескочи първите два сегмента от квалификацията. Седемкратният световен шампион определи сесията като „лотария“ заради постоянно променящите се метеорологични условия. Въпреки това той успя да запише достатъчно добро време на изсъхващата писта и да не стане „жертва“ на дъжда в края на Q2

Пилотът на Мерцедес даде четвърто време малко след началото на Q3 и отново показа невероятните си умения на мокра писта. Малко след старта на сегмента на трасето започна да вали дъжд, докато Оскар Пиастри се завъртя във втори сектор. После сесията бе рестартирана, но въпреки това наводненото трасе не позволи подобряване на времената. Следователно Хамилтън остана четвърти, преди да мине едно място напред заради наказанието на Хюлкенберг.

„С настоящите болиди е много по-трудно да се постигне работна температура на гумите. Те са по-резки и е трудно да ги удържиш на пистата. Беше трудно да загрея задните гуми. На няколко пъти ми настръхна косата“, обясни Хамилтън.

Въпреки че трасето за кратко позволи използването на сликове по време на Q2, Мерцедес остави и двама си пилоти с гуми интермедия.

„Минахме между капките в квалификацията. Това си беше чиста лотария. Условията бяха толкова променливи. Просто хвърляш заровете и се надяваш си уцелил. Не смятам, че успяхме да се справим перфектно, но все пак ни се размина“, добави Хамилтън.

Пилотът на Мерцедес ще потегли точно зад двукратните световни шампиони Макс Верстапен и Фернандо Алонсо. Той призна, че би се радвал да води битка с испански си съперник.

„Би било добре да се боря с Фернандо. Състезателното ни темпо често е по-добро от това в една обиколка. Надявам се това да е така и през днешния ден“, допълни Люис Хамилтън.

Съотборникът на Хамилтън Джордж Ръсел призна, че се е наслаждавал на коварните условия в квалификацията, по време на които е разчитал предимно на инстинктите си. Пилотът на Мерцедес даде пето време, но ще потегли четвърти заради наказанието на Хюлкенберг

„Наслаждавах се на сесията, тъй като пистата се променяше всяка обиколка и се караше инстинктивно. Не успяхме да съберем добра обиколка в Q3, но като цяло петото място надмина очакванията ни за квалификацията.“

„Като отбор се представихме по-добре, докато пистата изсъхваше. Когато в Q3 заваля дъжд отново се сблъскахме с проблеми.  Това е предизвикателството на тези условия, които ги правят вълнуващи. Доволен съм, че ги запазихме на пистата.“

Подобно на Хамилтън, Ръсел ще се стреми към място на подиума днес.

„Вярвам, че утре днес да се борим за подиум. Видяхме какво направихме от P12 в Барселона, така че сме доволни от съботния ден. Това е най-добрият ни квалификационен резултат от Австралия насам“, завърши Джордж Ръсел.