Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън на полпозишън в Шанхай

Хамилтън на полпозишън в Шанхай

49
0

Люис Хамилтън (Макларън) направи решителна крачка в битката за световната титла във Формула 1, като спечели първата позиция на стартовата решетка за утрешната Гран при на Китай – предпоследен кръг от шампионата за 2008 г. Англичанинът изпревари колегите си от Ферари, като основният му съперник за короната Фелипе Маса е трети, зад Кими Райконен.
Хейки Ковалайнен с втория Макларън пък остана след станалия четвърти и отново представящ се много силно Фернандо Алонсо (Рено).
Шести резултат в квалификацията записа Марк Уебър (Ред Бул), но няма да се нареди на трета редица заради смяна на двигател. Агрегатът на австралиеца гръмна в последната свободна тренировка, а той вече използва правото си на смяна на мотор без наказание през уикенда в Италия. Заради това Марк ще отнесе санкция от преместване с 10 места назад на грида. В отбора пък не бяха никак щастливи, след като Дейвид Култард въобще не прескочи първия квалификационен сегмент и остана 16-и.

Тук сме конкурентноспособни от самото начало на уикенда. Тренировките минаха чудесно, а квалификацията ни бе една от най-добрите въобще. Първата ми бърза обиколка (в третата част – б.р.) не бе кой знае каква, но с последната се доближих възможно най-много до перфектния тур. Бях спокоен, доволен от баланса на колата си, знаех, че мога да се справя – коментира Хамилтън.

Фелипе Маса, който още от вчера не е съвсем доволен от настройките на колата си, заяви, че Ферари все още изостават от Макларън. Бразилецът изостана от Хамилтън с повече от половин секунда в квалификацията.

Борехме се да направим добра обиколка, докато Макларън явно имат кола, с която това е по-лесно. Не знаем обаче какво ще е положението в надпреварата. През миналия състезателен уикенд ситуацията бе същата в квалификацията, а след старта темпото ни бе много силно – обясни Маса. – Иначе не съм загубил увереността си, така трябва да е с всички ни. Убеден съм, че можем да се борим утре.