Начало Избрани Хамилтън: Натискахме толкова силно, за да изпреварим пилотите пред нас

Хамилтън: Натискахме толкова силно, за да изпреварим пилотите пред нас

4979
0
Люис Хамилтън, Мерцедес
Люис Хамилтън, снимка Мерцедес

Люис Хамилтън добави още един подиум към сметката си за сезон 2023. Състезателят на Мерцедес финишира на трета позиция в дългата и тежка Гран при на Сингапур. Седемкратният световен шампион заложи на по-различна стратегия, която в крайна сметка му донесе подиум. Разбира се, Хамилтън имаше и малко късмет в последната обиколка заради инцидента на Джордж Ръсел.

Хамилтън потегли пети в надпреварата по улиците на Сингапур. Състезателят на Мерцедес имаше отлична стартова реакция и изпревари Ландо Норис, както и Ръсел. Хамилтън обаче мина напряко в комбинацията завои 1 и 2. Затова той получи нареждане да върне позициите на своите сънародници

Хамилтън направи спирането си в бокса по време на периода на колата за сигурност. После той се възползва от грешка на Шарл Льоклер и зае четвъртото място. С напредване на надпреварата Естебан Окон получи повреда и спря в зоната за сигурност. Това доведе до виртуален сейфти кар, от който се възползваха както Хамилтън, така и Ръсел. Двамата се върнаха на трасето зад Льоклер и започнаха да топят разликата спрямо лидерите.

Хамилтън се движеше плътно зад Ръсел и каза по радиото неговият съотборник да вдигне малко темпото. В последните турове на Гран при на Сингапур двамата пилоти на Мерцедес се доближиха до Норис и Сайнц. Но в същото време Хамилтън започна да прегрява своите гуми, докато Ръсел допусна грешка във финалната обиколка и се озова в стената. Хамилтън успя да избегне своя съотборник и се добра до подиума.

„Решихме да направим този риск. Ако трябва да съм честен, чувствах, че състезанието ще бъде с две спирания“, сподели Хамилтън. „Отборът свърши страхотна работа със стратегията, за да ни върне обратно на трасето. Разбира се, случилото се на първи беше жалко. Дадох всичко от себе си и продължих да карам“, добави пилотът на Мерцедес.

Хамилтън призна, че прекаленото натискане в края е довело до прегряване на гумите

„Да, жалко за Джордж. Натискахме толкова силно, за да изпреварим пилотите пред нас. За съжаление гумите ни бяха толкова горещи“, продължи британецът. Ръсел ще се възстанови. Той направи страхотен уикенд.“

Хамилтън също така каза, че заради горещото време е загубил няколко килограма след края на състезанието в Сингапур.

„Беше много горещо. Мисля, че загубих два килограма“, допълни Люис Хамилтън, който записа и най-бързата обиколка.

Другият пилот на Мерцедес Джордж Ръсел не завърши надпреварата в Сингапур. Младият британец допусна грешка в последната обиколка и се удари в стената. По този начин той пропиля сигурен подиум.

„Това беше толкова дълго и физическо състезание“, заяви Ръсел.

„Беше трудно да се запази концентрацията, особено Карлос вършеше страхотна работа, подкрепяйки съперниците ни. Той, не ни позволяваше да направим алтернативната стратегия.“

„Мисля, че бяхме на половин кола разстояние от спечелването на състезанието. Ако бях минал покрай Ландо, когато имах възможност, вероятно щях да успея да преодолея Карлос. В последната обиколка [имаше] милиметров пропуск на концентрация и това бе краят на играта. Много съжалявам за целия отбор“, каза Ръсел.

Макар да стана „жертва“ на стените на Марина Бей, Ръсел вярва, че наказването на такива грешки е правилният начин за действие на F1.

„Това беше наистина предизвикателно състезание. Гумите се разпадаха и вие натискате до границите на възможното.“

„Така трябва да са състезанията по принцип. Правиш лека грешка и след това биваш наказан. Но това в крайна сметка е сърцераздирателно след такъв страхотен уикенд. Колата се чувстваше страхотно, а квалификацията беше страхотна. Състезанието беше страхотно. Бяхме смели със стратегията. Имам чувството, че аз предадох отбора. В крайна сметка беше тежко“, добави пилотът на Мерцедес.