Начало Избрани Карлос Сайнц спечели състезанието в Сингапур и прекъсна серията на Верстапен, Норис...

Карлос Сайнц спечели състезанието в Сингапур и прекъсна серията на Верстапен, Норис и Хамилтън допълниха подиума, драма за Ръсел

5036
0
Карлос Сайнц, Ферари
Карлос Сайнц, снимка Ферари

Карлос Сайнц спечели състезанието в Сингапур. Пилотът на Ферари потегли от полпозишън и водеше във всяка една обиколка на пистата Марина Бей. Сайнц в крайна сметка запази хладнокръвие, въпреки натиска от страна на неговите съперници, спечели състезанието и прекъсна серията на Ред Бул и Макс Верстапен. Втори и трети финишираха Ландо Норис (Макларън) и Люис Хамилтън с Мерцедес. В същото време Джордж Ръсел допусна грешка в края на състезанието и изпусна сигурен подиум.

Времето преди началото на нощната надпревара в Сингапур бе сухо и горещо. Температурата на въздуха бе 30 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 37. Влажността отново бе над 70 %, но пък вероятността за валежи беше минимална. Малко преди старта светът на F1 запази минута мълчание в памет на жертвите от природните бедствия в Либия и Мароко.

Повечето пилоти заложиха на средно твърдите смеси на Пирели. Льоклер бе с меки гуми, докато Верстапен и Перес заложиха на хард.

Сайнц потегли отлично и запази първото място след изгасването на червените светофари. Зад него Льоклер се справи с Ръсел и зае второто място. Хамилтън също потегли много силно, изпревари Норис и пресече първите два завоя, за да избегне контакт със своя съотборник. По-назад Верстапен изпревари Лоусън

Хамилтън зае третото място, докато Сайнц водеше пред Льоклер. Седемкратният световен шампион върна позицията на Ръсел, без да бъде изпреварен от Норис. Маневрата на Хамилтън бе забелязана от стюардите. Същевременно Верстапен се справи с Хюлкенберг и преследваше Магнусен. По-назад Юки Цунода Алфа Таури паркира своята кола зад оградите и отпадна. Оказа се, че японецът е спукал гума след контакт с Перес.

Сайнц продължи да води след първите пет тура в Сингапур. Втори на около секунда беше Льоклер. Зад двете машини на Ферари се движеха Ръсел, Норис, Хамилтън, Алонсо, Окон, Верстапен, Магнусен и Хюлкенберг. Перес продължаваше да заема 13-то място и бе точно зад Лоусън.

Сайнц и Льоклер запазиха позициите си 10 тура след началото на състезанието в Сингапур. Испанецът отвори разлика от около секунда и половина спрямо своя съотборник и записа най-бързата обиколка. Трети на около 2 сек. бе Ръсел, следван от Норис, Хамилтън, Алонсо, Окон, Верстапен, Магнусен и Хюлкенберг. В дъното на колоната бяха състезателите на Уилямс и Алфа Ромео.

Сайнц контролираше събитията в Сингапур след изминаването на още няколко обиколки. Втори бе Льоклер. Състезателят на Ферари каза по радиото Сайнц да вдигне малко темпото. Зад двамата пилоти на Ферари бяха Ръсел, Норис и Хамилтън. Алонсо се движеше шести. Зад него Окон бе преследван от Верстапен, докато в дъното на топ 10 бяха пилотите на Хаас

В 20-тата обиколка Логан Сарджънт (Уилямс) допусна грешка и се удари в стената и счупи предното крило. Американецът продължи напред, но парчета от неговия спойлер бяха по цялото трасе. Това предизвика поява на кола за сигурност.

Повечето пилоти влязоха в бокса, включително Сайнц и Льоклер. Испанецът запази първото място, докато Льоклер бе забавен и загуби позиция от Ръсел и Норис. Верстапен и Перес останаха на пистата, тъй като бяха с твърдите гуми на Пирели. Ботас също не направи питстоп и зае позиция в топ 10.

Сайнц запази водачеството след рестарта на Гран при на Сингапур, следван от Верстапен, Ръсел, Перес, Норис и Льоклер. Монегаскът допусна грешка и загуби позиция от Хамилтън. Междувременно Алонсо получи наказание заради грешка при влизането в бокса

Верстапен и Перес загубиха позиции заради по-износените си гуми. Отпред Сайнц водеше пред Ръсел с аванс от около 7-8 десети. Зад тях бяха Норис, Верстапен, Хамилтън, Льоклер, Перес, Алонсо, Окон и Магнусен. Датчанинът получи черно-бял флаг заради неспортсменско поведение.

Сайнц запази водачеството след преполовяването на надпреварата в Сингапур. Пилотът на Ферари записа най-бързия тур и водеше с малко повече от секунда спрямо Ръсел. Веднага зад британеца бяха неговите сънародници Ръсел и Хамилтън. Льоклер бе пети. Верстапен и Перес се движеха шести и седми. Нидерландецът се оплака от състоянието на износените си твърди гуми. Зад мексиканеца се оформи групичка, в която влизаха Алонсо, Окон, Магнусен, Гасли и Пиастри.

Сайнц запази първото място в следващите обиколки. Зад него в пакет се движеха Ръсел, Норис и Хамилтън. Льоклер продължаваше да заема петото място. Зад него бе Верстапен. Перес пък оформи своеобразно влакче, в което бяха Алонсо, Окон и Гасли. Французът зае десетото място, след като Магнусен допусна грешка.

Перес продължи да губи позиции и бе задминат от Алонсо и Окон. Мексиканецът направи питстоп в 40-тата обиколка. В следващия тур Верстапен също влезе в бокса и се върна на трасето с гуми медиум. В челото Сайнц водеше с малка преднина спрямо Ръсел, Норис и Хамилтън.

В 43-тата обиколка Окон спря в зоната за сигурност около първи и втори завой. Французинът отпразнува по възможно най-ужасния начин своя 27-ми рожден ден. Проблемите на Окон предизвикаха виртуална кола за сигурност. Ръсел, Хамилтън и Алонсо използваха момента и спряха в бокса. Испанецът бе забавен заради грешка на механиците

Сайнц запази първото място след възобновяването на надпреварата. Зад него се движеха Норис, Льоклер, Ръсел, Хамилтън, Гасли, Пиастри, Лоусън, Хюлкенберг и Верстапен. Двукратният световен шампион се справи с Жу. По-назад Алонсо се завъртя.

В следващите обиколки Сайнц водеше с около 2 сек. пред Норис. Зад тях Ръсел изпревари Льоклер и започна да топи аванса на двамата. Пилотът на Ферари загуби място и от Хамилтън заради износените си гуми. Малко по-назад Верстапен се бореше с Пиастри.

Ръсел и Хамилтън продължаваха да топят изоставането си от върха и се доближиха на DRS зоната на Норис. Испанецът използваше пилота на Макларън като защита срещу Ръсел. Пилотът на Мерцедес допусна грешка в последната обиколка и се удари в стената.

Сайнц в крайна сметка издържа на напрежението и записа първа победа за сезон 2023 и прекъсна серията на Ред Бул. Втори и трети финишираха Норис и Хамилтън. Четвърти и пети завършиха Льоклер и Верстапен. Шестото място бе заето от Гасли. Топ 10 допълниха Пиастри, Перес, Лоусън и Магнусен.