Начало Избрани Хамилтън: Никога не съм виждал по-бърз автомобил от RB19

Хамилтън: Никога не съм виждал по-бърз автомобил от RB19

9073
0
Люис Хамилтън и Макс Верстапен
Люис Хамилтън и Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Люис Хамилтън отново коментира скоростта на автомобила на Ред Бул за 2023 г. Седемкратният световен шампион заяви, че никога в кариерата си не е виждал болид, който да бъде бърз колкото RB19.

Хамилтън имаше битка с RB19 по време на снощната Гран при на Саудитска Арабия. Пилотът на Мерцедес опита да се защити от атаките на Макс Верстапен. Нидерландецът потегли от по-задната част на полето след като имаше проблеми в съботната квалификация.

Въпреки че потегли едва 15-ти, Верстапен направи няколко изпреварвания в началната фаза на надпреварата. Двукратният световен шампион настигна Хамилтън и се залепи зад него в продължение на обиколка-две. Състезателят на Мерцедес опита да защити позицията си, но в крайна сметка бе принуден да отстъпи на старт-финалната права. Хамилтън на практика бе „изяден“ от RB19 на Верстапен, който разполагаше с наистина впечатляваща топ скорост. Така в крайна сметка Верстапен се справи безпроблемно със своя съперник от Мерцедес и продължи похода си към второ място.

Седемкратният световен шампион финишира пети след като направи питстоп по време на сейфти кар. След това той направи блестящо изпреварване срещу Карлос Сайнц от Ферари. Хамилтън обясни, че е наистина изумен от невероятната скорост, с която разполага RB19 и обяви, че очаква това да бъде най-доминантният автомобил в историята на F1

38-годишният състезател е категоричен, че разликата, която Ред Бул има спрямо всички останали, е много по-голяма от тази, която е имал Мерцедес в началото на турбо-хибридната ера в Ф1.

„Никога не съм виждал по-бърз автомобил от RB19. Да и ние имаме предимство, но не бяхме чак толкова бързи. Смятам, че това е най-бързата кола, която съм виждал, особено ако направим сравнение с всички останали“, сподели Хамилтън.

В Джеда всички видяха, че Ред Бул разполага с наистина перфектно уточнен автомобил както в завоите, така и на правите. Доказателство за това бе невероятната топ скорост, която показа Верстапен, особено когато използваше системата DRS. Това предимство позволи на нидерландеца да си проправи път през полето и да се доближи до съотборника си Серхио Перес.

Хамилтън призна, че предимството на Верстапен на правата е било твърде голямо. Затова той е осъзнал, че няма никакъв смисъл да прави някакви опити да защити позицията си.

„Не знам как и защо, но Макс мина покрай мен с толкова висока скорост. Дори не си направих труда да го блокирам, защото разликата в топ скоростите беше огромна“, призна пилотът на Мерцедес.

Коментарите на Хамилтън за RB19 идват само две седмици след тези на съотборника му Джордж Ръсел. Младият британец заяви, че Ред Бул ще спечели всички състезания от сезон 2023 тъй като разполага с автомобил, който е значително по-силен от всички останали.

Хамилтън предполага, че доминацията на Ред Бул ще намали интереса към F1 с напредване на сезон 2023.

„Разбира се. Смятам, че всеки иска да види всички да се борят близо един до друг. Но нещата са такива, каквито са. Това не е по моя вина“, добави Люис Хамилтън.