Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън се чувства неудобно да преговаря за нов договор, Ботас разговарял и...

Хамилтън се чувства неудобно да преговаря за нов договор, Ботас разговарял и с други екипи

2583
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън се чувства неудобно да преговаря за нов контракт на фона на предизвиканата от коронавируса криза, вследствие на която милиони хора по света загубиха работата си, заяви самият той. Пилотът на Мерцедес сподели преди седмица, че очаква да остане във Формула 1 поне още три години. Вчера тимът му обяви, че Валтери Ботас остава в екипа и през следващия сезон. Шесткратният световен шампион обаче сподели, че няма защо да бърза.

„В крайна сметка като се замислиш колко хора по цял свят са загубили работата си, не изглежда правилно да седнеш да договаряш голям контракт. Просто в момента не ми се струва като най-важното нещо, на което трябва да обърна внимание. Факт е, че искам да продължа да работя с отбора. Не е кой знае какво да седнем и да го свършим. В момента просто не се чувствам комфортно по този въпрос и ще изчакам малко по-дълго“, обясни англичанинът.

Хамилтън изрично посочи, че не води разговори с други екипи

„Гледам напред към това да продължа с тима си, с който започнахме нова глава по отношение на това как се образоваме и работим за по-голямо разнообразие. Супер развълнуван съм какво е възможно да свършим с Мерцедес-Бенц и екипа. В някакъв момент ще стигнем и до това (въпроса с договора – б.а.). Не съм стресиран. Направил съм крачка назад. На моменти се чудя колко дълго мога да отлагам, докато нещата се нормализират поне малко. Но съм изцяло, на 100% отдаден на отбора си. Лоялен съм към екипа и нямам желание да ходя където и да е другаде.“

Ботас от своя страна каза, че преговорите му с тима от Бракли са преминали доста гладко

Разговорите щели да приключат по-рано, ако не бе принудителната пауза заради пандемията. Дискусията в началото на годината била да се постигне споразумение около юни, разказа финландецът.

„Впоследствие обаче така и не се състезавахме до юни. Решихме да изчакаме и да видим какво ще стане, да се съсредоточим върху първите няколко надпревари и след това пак да говорим. После нещата се подредиха от само себе си. Не беше сложно“, обясни Ботас.

Финландецът призна, че е водил разговори и с други екипи. Името му бе свързвано най-вече с отбора на Рено, след като Себастиан Фетел и Ферари обявиха, че ще се разделят в края на 2020 г. Говореше се, че спортният шеф на Мерцедес подкрепя присъединяването му към френския тим. Твърдеше се също така, че мениджърът му се е свързал с Ред Бул.

Валтери Ботас
Валтери Ботас; снимка: Мерцедес

„Да, водих разговори с други отбори. Още преди началото на шампионата имаше сериозно раздвижване между екипи и пилоти. От тима дадоха ясно да се разбере, че няма да подпишат с никого преди да стартират надпреварите. Аз реших за всеки случай да се огледам наоколо – в случай, че Мерцедес поради някаква причина не ме задържи. Не искам да навлизам в подробности колко сериозни бяха дискусиите. Но се огледах, за да разбера какво е налично.“

Ботас коментира също така факта, че това е поредният му едногодишен контракт с отбора от Бракли. Той обясни, че трябва да си в Мерцедес, ако искаш да спечелиш титла, така че приема шанса, независимо, че е за един сезон.

„Да, хубаво би било да имам дългосрочен контракт. Но това е най-добрият вариант, който мога да получа, така че го приемам. Догодина по някое време ще трябва пак да мисля за бъдещето. Но това ще е след поне десет месеца, сега не се налага подобно нещо“, допълни Валтери.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter