Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън няма да използва повече двигателя от Австралия

Хамилтън няма да използва повече двигателя от Австралия

2286
0
Люис Хамилтън, Мерцедес
Люис Хамилтън, снимка Мерцедес

Люис Хамилтън няма да използва повече двигателя от Австралия. Това твърдят различни източници. Според тях от Мерцедес са намерили причината за повредата на задвижващата система на седемкратния световен шампион, но в крайна сметка не са успели да я спасят. Следователно Хамилтън ще разполага с един двигател по-малко до края на сезон 2024.

Хамилтън се оттегли в ранните етапи на състезанието в Мелбърн. Двигателят в неговия Мерцедес F1 внезапно спря, след като като сензорите в колата откриха неизвестен проблем.

Веднага след състезанието моторът на Хамилтън беше откаран в подразделението за двигатели на Мерцедес в Бриксуърт. Там германският производител прегледа всички компоненти, за да разбере какво се е случило

Първоначално от Мерцедес нямаха конкретно обяснение какво точно е довело до повредата и дали двигателят ще може да се използва отново. Днес обаче стана ясно, че проблемът е бил терминален. По този начин двигателят не може да бъде използван отново в болида на Хамилтън и ще трябва да бъде бракуван.

От Мерцедес са стигнали до заключението, че оттеглянето е причинено от повреда в долната част на двигателя. Тя е свързана с проблем в процеса на качеството, а не до някакъв специфичен проблем в конструкцията на самия агрегат.

Загубата на двигател на толкова ранен етап от сезона не е никак добра новина за Хамилтън. Седемкратният световен шампион вече разполага с три силови агрегата за оставащите 21 старта от тазгодишната кампания. Съвсем очаквано, той ще претърпи наказания с напредвания на сезона и ще потегля от по-задната част на колоната.

Предположенията са, повредата в долната част на двигателя е била еднократна. Според Мерцедес, анализът на другите мотори на Хамилтън и Джордж Ръсел не показва опасения, че има риск от повторение на случилото се.

Оттеглянето на Хамилтън от ГП на Австралия допълнително утежни проблемното начало на сезона за Мерцедес. Отборът от Бракли така и не постигна очакваната стъпка напред с автомобила F1 W15. Той показва особена слабост във високоскоростните завои. Тимът също така се опитва да подобри управлението на температурата на гумите, за да извлече повече ефективност от новия си болид.

Въпреки проблемните първи няколко състезания, Хамилтън остана оптимист за това Мерцедес да обърне нещата в своя полза

„Мисля, че всичко е въпрос на перспектива. Разбира се, ние не започнахме сезона там, където искахме да бъдем и имаме да извървим дълъг път“, сподели Хамилтън.

„В миналото, например миналата година, видяхте как нещата могат да се променят в някои отбори. Видях какво стана с Астън Мартин [и] Макларън миналата година. В този спорт може за се случи всичко.“

„Просто трябва да научим колкото се може повече неща, да вземем колкото се може повече от данните, да останем позитивни и да продължим да работим усилено. Бих казал, че не е важно как ще паднеш, а как ще се изправиш след това.“

„Ще продължим да работим и да се борим. Надявам се, че на определен етап ще можем да се борим за места в челото“, завърши пилотът на Мерцедес.