Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън обясни защо иска чист завършек на битката за титлата с Верстапен

Хамилтън обясни защо иска чист завършек на битката за титлата с Верстапен

4683
0
Люис Хамилтън, Макс Верстапен
Люис Хамилтън и Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Люис Хамилтън заяви, че иска последните две състезания от сезон 2021 в F1 да завършат чисто. Британецът води битка за титлата с Макс Верстапен, като двамата състезатели са имали контакти помежду си, особено на Силвърстоун и Монца. Имаше и няколко близки моменти в първите завои на Имола и Каталуния. Последният по-скандален момент между двамата бе в Бразилия, когато Верстапен се защити твърде агресивно спрямо Хамилтън. Нидерландецът бе разследван от стюардите, но не получи наказание.

Тъй като Макс има аванс от 8 точки при пилотите, Хамилтън иска да осигури чиста битка до края на сезона.

„Просто трябва да сме много внимателни и по-предпазливи от всякога. Трябва да знаете какво може да се случи. Винаги трябва да сте готови и да направите каквото можете, за да избегнете удар, дори и да напуснете пистата. В края на краищата трябва да завършиш състезанието. Ако си твърде упорит и защитаваш позицията си агресивно, ще катастрофираш“, сподели Хамилтън.

„В Бразилия се погрижих да избегна сблъсъка. Винаги съм се справял добре в такива ситуации. Това не е първият ми съперник, който действа така. Сега, когато съм малко по-възрастен обръщам повече внимание на характерите на пилотите и техния живот. Голямо влияние върху поведението на всеки оказва израстването“.

Според него новата генерация състезатели рискува повече заради огромните зони за сигурност на модерните писти.

„Искам да кажа на всички млади пилоти, че пистите, на които са израснали, разполагат с големи зони за сигурност. Когато започнах да се състезавам не беше така. Трябваше да караш така, че да не надвишаваш ограниченията. Сега просто прекрачваш границата и се връщаш на трасето. Никой не се страхува от последствията след това“, каза Люис.

Попитан за личните му чувства към съперника му за титлата, Хамилтън отрече, че не чувства враждебности между двамата извън пистата.

„Не мога да говоря за него, разбира се. Състезавал съм се срещу пилоти, които не са показвали истинската си същност. Не знам дали това е подобен случай. Сега съм на 36 години и правя това от дълго време. Не за пръв път се сблъсквам със състезател, който е добър и лош в някои отношения. Чувствам се по-подготвен да се справя в тази ситуация. Знам, че Макс е супер бърз. Със сигурност ще става още по-бърз и зрял с времето“, завърши Люис Хамилтън.