Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън печели в хаоса на Фуджи

Хамилтън печели в хаоса на Фуджи

83
0

Люис Хамилтън (Макларън) спечели Гран при на Япония, която се проведе в невероятно тежки метеорологични условия. Втори стана Хейки Ковалайнен (Рено) пред Кими Райконен (Ферари).
###
Люис Хамилтън (Макларън) спечели Гран при на Япония, която се проведе в невероятно тежки метеорологични условия. Втори стана Хейки Ковалайнен (Рено), за когото това е първи подиум в кариерата му. На последното стъпало на почетната стълбичка се качи Кими Райконен (Ферари).
Състезанието започна с кола за сигурност на пистата, която бе наводнена от неспирния дъжд. Първите 19 от общо 67-те обиколки бяха направени от колоната зад сейфти кара. И въпреки инструкциите от страна на рейс контрола да се сложат гуми за много мокро трасе, екипът на Ферари рискува с интермедии, заради което се наложи пилотите им да спират в пита още в началото на надпреварата. По-късно Фелипе Маса отнесе и наказание за изпреварване на жълти знамена при връщане на пистата след завъртане.
След прибирането на колата за сигурност започна хаосът на Фуджи. Дженсън Бътън (Хонда) завъртя наполовина Ник Хайдфелд (BMW Заубер) още при рестарта. Роберт Кубица с второто BMW се удари с Хамилтън (и въпреки че инцидентът бе чисто състезателен, полякът бе санкциониран). След това световният шампион Фернандо Алонсо се завъртя след сбутване в борба със Себастиан Фетел (Торо Росо), който пък в продължение на четири обиколки бе начело в надпреварата преди да влезе в пита. Колата на испанеца бе с доста повреди вследствие на удара, но той успя да продължи. В 42-ата обиколка обаче Макларън-ът се изпързаля върху водния слой и се разби при смразяваща поредица удари в стената. За щастие Алонсо бе невредим, но шансът му за титлата намаля сериозно – два кръга преди края той вече изостава с 12 точки от Хамилтън.
Междувременно иначе вървящият прекрасно Фетел удари Ред Бул-а на Марк Уебър. Австралиецът отпадна директно при катастрофата, докато германецът успя да закара потрошения си автомобил до бокса.
След инцидента с Алонсо на пистата отново имаше автомобил за сигурност. След прибирането му начело бе Хамилтън, следван от Ковалайнен и Маса. При влизането на Фелипе в бокса в 58-ия тур на трета позиция излезе Райконен, който бе изпреварил чудесно Дейвид Култард (Ред Бул) две обиколки по-рано. Бразилецът излезе шести, зад Джанкарло Фисикела с второто Рено. В последния тур на състезанието той и Кубица направиха невероятен двубой, като се изпреварваха завой след завой до самия финал. Райконен обаче бе удържан от сънародника си Ковалайнен. Така Хейки записа първи подиум в кариерата си и първи за Рено през този сезон.
Общо 15 пилоти завършиха надпреварата.