Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън предпочел да не се защитава пред стюардите

Хамилтън предпочел да не се защитава пред стюардите

3296
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън е предпочел да не се защитава пред стюардите след финала на Гран при на Бразилия. Това обясни състезателният директор на ФИА Майкъл Маси.

Британецът веднага е приел, че вината за инцидента с Алекс Албон е негова. Така той беше наказан от стюардите с добавяне на 5 секунди към общото му време. Това го прати едва 7-и в крайното класиране.

Люис заяви, че грешката е била негова още след финала на състезанието, когато бе интервюиран от Рубенс Барикело. Затова и решението на стюардите е било лесно. Въпреки това той е получил възможност да се защити, но е решил да не се възползва от нея.

Той изобщо не се е явил пред тях, въпреки повикването. Вместо това спортният директор на Мерцедес Рон Медоус е заявил, че неговият пилот приема, че е допуснал грешка.

По този начин на практика стюардите са били длъжни да накажат световния шампион.

„Стюардите щяха да проведат разследване, каза Маси. – Те привикаха и двамата пилоти. Но от тима на Мерцедес дойдоха и казаха, че няма нужда от това Люис да идва, тъй като той приема, че е виновен. Имаше разследване, но при него имаме отбор, който признава, че неговият пилот е допуснал грешка. И затова то беше много просто.“

Маси призна, че ситуацията не е била лесна и стюардите са били в трудна позиция, тъй като са искали да вземат бързо решение и на подиума да се качи правилният пилот. Но в случая е трябвало да дадат шанс на Хамилтън да изложи своята позиция и да се защити.

Майкъл обясни също така, че е била нужна кола за сигурност при отпадането на Ботас, тъй като автомобилът му е бил блокиран от неравност и маршалите не са могли да го избутат зад мантинелите. И за да бъде изкаран той, е бил необходим кран. А негово изваждане автоматично означава сейфтикар.

Анализ на представянето на Албон и какво да очакваме от него в бъдеще четете в брой 232 на списание ClubS1