Начало Списание Откритието Албон

Откритието Албон

ClubS1, брой 232

1485
0

Хамилтън с шеста титла, но погледите са насочени напред

Шестата титла на Люис Хамилтън, спечелена в Остин, сякаш остана на заден план след обявените промени във Формула 1 за 2021 г. Не че успехът му бе незаслужен и Люис за поредна година не бе над всички останали, но бе напълно очакван, а и след толкова победи е по-скоро пореден.

Годината може и да не е била така лека за него самия, с много тежки моменти, като загубата на Ники Лауда и Антоан Юбер, но външно перфектно смазаният механизъм Хамилтън – Мерцедес отново бе почти безпогрешен. Да, не всичко бе абсолютно съвършено и самото състезание в САЩ бе загубено, но комбинацията бе близка до перфектната и всъщност точно това наклони везните още в ранната фаза от годината.

Така или иначе обаче, погледите на всички вече са обърнати към следващата епоха във Формула 1. Новите болиди предизвикаха наистина огромен отзвук, както и разясненията на шефовете Рос Браун и Пат Саймъндс, че те наистина вярват в изравняването на силите. Може и да е странно, а може би не, но точно в Остин освен това за пилот на деня не бе избран Люис, който от пети на старта завърши втори, нито победителят Валтери Ботас, а младият състезател на Ред Бул Алекс Албон. Той стартира шести и завърши пети, но карането му за пореден път вдъхнови мнозина. Кристиан Хорнер го нарече фантастично, защото младежът потъна в дъното на колоната след инцидент на старта, направи 3 спирания в бокса и изпревари някои от по-опитните си колеги три пъти по великолепен начин!

Затова и основните ни теми в този брой са именно Албон и правилата за 2021 година, както и изобщо развитието на техниката във Формула 1 в последните години, което някак незаслужено също остава в сянка.

Иван Тенчев

Списанието може да четете в електронен формат на сайта e-spisanie.com