Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън преговаря за още 2 години в F1 и допълнителна работа с...

Хамилтън преговаря за още 2 години в F1 и допълнителна работа с Мерцедес за общо €390 млн.

2305
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън има договор с Мерцедес във Формула 1 до края на 2023 г. В началото на януари седемкратният световен шампион навърши 38 години, но още отпреди това се задава въпросът дали ще продължи да се състезава във Формула 1. Слухове вече се появиха и според тях Хамилтън и Мерцедес са започнали преговори за нов контракт, който при това щял да обхваща и бъдещата обвързаност на пилота с автомобилния концерн.

Твърди се, че настоящият договор на Хамилтън е за 45 милиона евро с бонус от €25 млн. за титла. Разговорите били за продължение на контракта за участие в F1 за още две години – 2024 и 2025-та – срещу €70 млн. годишно

Заплатата му в голямата си част щяла да бъде плащана от INEOS. Компанията на Джим Ратклиф е съакционер в Мерцедес F1 с равни дялове с Тото Волф и Даймлер. През последните седмици се говори, че Ратклиф ще се опита да купи футболния клуб Манчестър Юнайтед. Офертата щяла да е от консорциум инвеститори, сред които е и Хамилтън. Пилотът вече има подобно вложение – в отбора за американски футбол Денвър Бронкос. За да се включи в предложението за един от най-прочутите футболни клубове в света обаче, Ратклиф предложил да покрие 90% от възнаграждението му ако се разбере с Мерцедес за още два сезона в F1.

Другата част от преговорите е относно взаимоотношенията между щутгартския концерн и Хамилтън след приключване на активната му спортна кариера. Ставало дума за 10-годишно споразумение на стойност €25 млн. годишно. Така общата стойност на контрактите става €390 млн. Работата с Мерцедес след приключване на F1 кариерата би включвала Люис да е посланик на компанията, както и общи дейности относно неговите социални проекти.

Тото Волф сподели наскоро, че очаква преговорите с Хамилтън поне за Формула 1 да отнемат „броени часове“. Причината е, че двамата се разбират перфектно относно бъдещите си планове

„Имаме цяла година пред нас. През последните 10 години взаимоотношенията ни се подредиха така, че се разбираме почти идеално. Въпросът е само физически да е в Европа, да седнем, да се поборичкаме малко и след няколко часа от стаята да се появи бял дим!“, засмя се Волф.