Начало Избрани Хамилтън приветства новия формат в уикендите със спринтове

Хамилтън приветства новия формат в уикендите със спринтове

1995
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън приветства новия формат на уикендите със спринтове. Пилотът на Мерцедес подкрепи добавянето на втора квалификация по време на рейс уикендите, в които има спринтови състезания.

Сезон 2023 в F1 ще включва общо 29 състезания. 23 от тях ще са основни, а останалите- спринтови. За разлика от 2021 и 2022-ра, броят на тазгодишните кратки съботни надпревари е двойно по-голям.

Спринтовете за 2023 г. ще се проведат на пистите в Азербайджан, Австрия, Белгия, Катар, САЩ (Остин) и Бразилия. Досега уикендите със спринтови състезания включваха две тренировки вместо обичайните три, тъй като допълнителното състезание заемаше един от слотовете

Тази година бе предложена промяна по време на този тип уикенди. Според нея ще има само една свободна тренировка в петък, последвана от квалификация, която ще определи стартовата решетка за неделната Гран при. След това втората свободна тренировка в събота ще бъде заменена от спринтова квалификация. Тя ще определи стартовата решетка за спринта, който ще се проведе в съботния следобед.

Предложението все още не е официално одобрено от Световния съвет за моторни спортове на ФИА и от Комисията за F1. Въпреки това експерименталния формат получи единодушната подкрепа на всичките десет отбора от световния шампионат.

Хамилтън коментира новия формат, който трябва да се използва по време на уикендите със спринтове. Състезателят на Мерцедес подкрепи предложението на ръководството на F1.

„Смятам, че постоянно трябва да се развиваме и да преценяваме какво правим“, сподели Хамилтън. Според мен промените в спринтовите състезания ще са положителни на някои места. Отворен съм за нови неща и вярвам, че по този начин спортът ще стане по-всеобхватен и по-ангажиращ за феновете“, добави пилотът на Мерцедес.

„Досега уикендите със спринтове ми харесват. Бих искал да имам повече квалификации, защото те винаги са много забавни. Също така смятам, че някои неща трябва да са различни.“

Хамилтън предложи, че промените в спринтовете може да се приложат на дадени писти, сред които не попада Монте Карло

„Може би можем да приложим само малки промени за специфичните за това писти. Но ако има състезание, в което не можеш да изпреварваш като Монако, какво друго можем да направим, за да е по-вълнуващо?“

Джордж Ръсел също одобри бъдещия план за спринтовите уикенди в F1. Според британеца това ще осигури допълнителна доза вълнение за феновете.

„Нека да погледнем феновете в публиката, които просто гледат как колите се движат по време на тренировките. Честно казано не мисля, че това толкова вълнуващо, колкото когато има квалификационна сесия или спринтово състезание“, заяви Ръсел. „Затова смятам, че това е вълнуващо както за нас, така и за отборите и за феновете.“

Не всички пилоти подкрепят идеята за новия спринтов формат. Според Макс Верстапен, тази концепция противоречи на ДНК-то на F1.

„Дори да променят формата, тези спринтове не са част от ДНК-то на Формула 1. В F1 трябва да извлечеш максимума от квалификацията и да направиш страхотна неделя, когато е хубавата, дълга състезателна дистанция. Не разбирам, не знам защо трябва да променяме това, защото според мен има екшън на пистата.“