Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън съобщил на Волф, че ще напусне Мерцедес едва вчера. Акциите на...

Хамилтън съобщил на Волф, че ще напусне Мерцедес едва вчера. Акциите на Ферари скочиха с над 10%

8989
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън съобщил на Тото Волф, че ще си тръгне от Мерцедес в края на сезон 2024 едва вчера. Твърдението не е официално, но е поредното парче в пъзела, който след цял ден информационна буря се очаква да бъде приключен с официално съобщение от страна Ферари тази вечер.

Новината предизвика наистина огромен отзвук, в който вчерашното отхвърляне на проекта на Андрети за Формула 1 буквално се удави. Реакциите и на медии, и на фенове продължават да валят. Скай Спортс F1 организира тази вечер специално предаване, посветено на преминаването на Хамилтън във Ферари. Акциите на италианската компания пък скочиха след отварянето на нюйоркската стокова борса.

При затварянето на борсата вчера оценката на Ферари бе $62,4 млрд. Новината за преминаването на Люис Хамилтън в Скудерията доведе до покачване до $69,12 млрд. – почти $7 млрд. или над 10%

Междувременно вече текат и анализи на ситуацията. Ралф Шумахер посочи, че според него шефът на Ферари в F1 Фредерик Васьор е бил ключов фактор в привличането на седемкратния световен шампион.

„Мисля, че всичко това може да е много добро за Люис. Някои пилоти просто искат да карат за Ферари, ако могат – да печелят с Ферари. И според мен такова е желанието на Хамилтън. Формула 1 се промени. Вижте пилотите, които са наоколо. Един отбор има нужда от опит. От пилот, на когото може да разчита и с добра скорост. От тази гледна точка и необходимостта на един екип от тази комбинация – защо не? На пазара няма много пилоти като Хамилтън – с опит, бърз и с възможност да развива колата“, коментира Ралф Шумахер пред Скай Спортс F1.

„Според мен изключително важен, ключов фактор в цялата ситуация е Фред Васьор. Той познава Хамилтън чудесно и много отдавна.“

„Освен това вижте какво направи във Ферари. Мисля, че Скудерията в момента е по-организиран отбор, или поне така изглежда отстрани. Правят по-малко грешки при спирания в бокса например, такива неща. По отношение статута на №1 в тима, то за това просто трябва да караш и да си по-бърз от съотборника си.“

Ралф Шумахер бе попитан дали Хамилтън не върви по стъпките на брат му Михаел, въпреки че англичанинът е на значително по-сериозна възраст, отколкото бе Михаел при присъединяването си към Скудерията.

„Не съм говорил с Люис, така че не знам. Може това да му е била мечтата. Не мисля, че го прави заради Михаел, а заради това което е Ферари. Хамилтън е постигнал почти всичко възможно. Само малшансът му попречи да е осемкратен световен шампион. Но Ферари е нещо различно. Може би за него начинът всичко да е перфектно накрая е да кара за Ферари“, допълни бившият F1 пилот.