Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън с предварителен договор с Ферари за 2025 г.? (обновена)

Хамилтън с предварителен договор с Ферари за 2025 г.? (обновена)

5220
0
Люис Хамилтън, Ферари
Люис Хамилтън; снимка: Майкъл Потс

Новите договори на Шарл Льоклер и Ландо Норис съответно с Ферари и Макларън определиха бъдещето на двама от най-високо ценените млади пилоти във Формула 1 за близките няколко години. Докато в Уокинг са наясно и с двамата си състезатели обаче, в Скудерията все още нямат споразумение с Карлос Сайнц. Това се оказа благодатна почва, на която много бързо се върна един от най-старите слухове за Люис Хамилтън – че може да отиде да кара за Ферари. Говори се дори, че седемкратният световен шампион е сключил предварителен договор с легендарния италиански отбор за сезон 2025.

За евентуално присъединяване на Хамилтън към Ферари се говори периодично от години. Англичанинът сключи нов договор с Мерцедес в края на август миналата година

То е за две години, но се смята, че е по схемата 1+1 – за един сезон плюс опция за още един. Това дава възможност в момента да се говори в италиански медии, че Хамилтън има ново предварително споразумение с Ферари. Информацията е неофициална и непотвърдена.

По принцип Фредерик Васьор отхвърли възможността пилоти като Макс Верстапен или Люис Хамилтън да отидат във Ферари. Той коментира въпроса по време на коледния обяд с представители на медиите в края на 2023 г.

„Верстапен във Ферари? Според мен ако зададете този въпрос и на десетте шефове на отбори във Формула 1, то всички биха ви отговорили, че го искат в отбора си. Макс има договор с Ред Бул, ние трябва да се съсредоточим върху себе си, а не да губим енергия да работим по такива предположения и да мислим кой е в екипа ни“, продължи шефът на Скудерията.

„И не говоря само за пилотите, а като цяло. Така че в момента това не е нещо, което изобщо е нужно да дискутираме. Но ще кажа и това: никога не казвай никога. В продължение на 20 години пък разговарям с Люис всяка седмица като същевременно поддържам контакти с половината грид, защото има страшно много пилоти, които са карали за мен в миналото. В Баку ни видяха, че говорим и изведнъж скочиха да разсъждават. Но ако подпиша с всички, които са карали за мен преди, това ще ми струва цяло състояние!“, засмя се Васьор.

Понастоящем слухът гласи, че Васьор и президентът на Ферари Джон Елкан са решили да докарат Хамилтън в Маранело

Това не би бил първи опит на Елкан да доведе седемкратния световен шампион в Скудерията. През октомври 2023 г. шефът на Мерцедес в F1 Тото Волф разказа, че Хамилтън дори е вечерял с президента на Ферари преди време.

„Преди време ми каза: „Вечерях с Джон Елкан, но трябва да знаеш, че никъде няма да ходя“. А когато медиите пишеха за възможно негово присъединяване към Ферари, ми се обади: „Тото, не водя преговори. Не знам откъде извират тези истории““, сподели Волф.

След като снощи от Формула 1 отхвърлиха проекта на Андрети за участие във Формула 1, неколцина журналисти подхвърлиха онлайн, че до края на седмицата ще има още една, дори по-голяма новина. Това допълнително наля масло в огъня на слуховете за евентуално присъединяване на Хамилтън към Ферари. Според някои пък от ФИА може да опитат да оспорят заключенията на F1 и да допуснат Андрети до шампионата.

Слухът бе публикуван днес и в големи уебсайтове като Аутоспорт и Моторспорт. Според тяхната информация не е ясно дали има окончателен договор, но преговорите били „в много напреднал стадий“.

„Изглежда след два трудни сезона на Мерцедес Ферари е близо до това да убеди Хамилтън, че Скудерията е по-добър вариант за бъдещето“, се казва в Моторспорт.

От Ферари и Мерцедес са отказали коментар.