Начало Избрани Хамилтън се извини на Мерцедес заради избухването си по радиото в Гран...

Хамилтън се извини на Мерцедес заради избухването си по радиото в Гран при на Нидерландия

3068
0
Люис Хамилтън, Мерцедес
Люис Хамилтън, снимка Георги Тодоров/LAP

Люис Хамилтън се извини на Мерцедес заради избухването си по радиото във вчерашната Гран при на Нидерландия. Седемкратният световен шампион призна, че бил близо до нервен срив след като загуби три позиции в рамките на няколко обиколки.

Хамилтън водеше в състезанието на пистата Зандвоорт преди бившият му съотборник Валтери Ботас да спре своя болид в края на старт-финалната права заради технически проблем. Това доведе до излизане на кола за сигурност. По време на този период в бокса влязоха Макс Верстапен, Шарл Льоклер и дори Джордж Ръсел. Британецът влезе обиколка по-късно от своите съперници и сложи комплект меки гуми.

Междувременно Хамилтън получи съобщение по радиото да остане на пистата и да се защитава от Верстапен. Пилотът на Мерцедес беше с гуми медиум на 10 тура, докато неговият съперник от Ред Бул току що бе сложил софт.

Веднага след рестарта Хамилтън бе „погълнат“ от Верстапен на старт-финалната права. После той загуби позиции от Ръсел и Льоклер.

Съвсем очаквано, британецът бе много ядосан когато разбра за решението на Мерцедес.

„Не мога да повярвам, че ме прецакахте. Честно казано не мога да кажа колко много съм прецакан. Това наистина беше най-големия гаф, който се случвал тази година. Не мога да опиша колко съм ядосан.“

След финала на състезанието, Хамилтън се извини на отбора си. Той призна, че в онзи момент е оставил яростта да надделее над здравия разум.

„Бях на ръба на нервен срив. Извинявам се на отбора, защото дори не помня какво казах. Просто за секунда изгубих ума си“, каза Хамилтън.

„Всички в бокса знаят, че съм изключително емоционален и искам да гледам на това като на наполовина пълна чаша“, продължи Хамилтън. „Дойдохме тук с проблеми от последното състезание, а вчера се борихме срещу Ред Бул. В много моменти бяхме по-бързи от тях и имахме реален шанс за нещо повече от четвърто място.“

Хамилтън все още няма победа от началото на сезон 2022. Подобно нещо не се е случвало откакто 37-годишният ветеран е част от F1.

Седемкратният световен шампион вярва, че ако е приложил първоначалната стратегия с едно спиране в бокса е можел да се бори с Верстапен за победата.

„Ако не беше автомобила за сигурност щяхме да ги предизвикаме за победата в края на състезанието. Смятам, че нито един отбор нямаше отговор на темпото ни с хард.“

„Автомобилът най-накрая работеше добре. Мога да извлека голям брой позитиви от тази надпревара. Надявам се това да се повтори и в следващите няколко старта. Обещавам, че ще продължим да дишаме във врата на Ред Бул и да спечелим победа“, завърши Люис Хамилтън.

Отборът на Мерцедес все пак спечели трофей от Зандвоорт благодарение на Джордж Ръсел, който завърши на втора позиция.