Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън взе полпозишън и в Китай

Хамилтън взе полпозишън и в Китай

53
0
Гран при на Китай,дъжд,запалянковци,фенове

Люис Хамилтън спечели по великолепен начин първата позиция за утрешната Гран при на Китай, след като бе недостижим в днешната дъждовна квалификация. Втори остана Даниел Рикиардо, който изпревари съотборника си в Ред Бул Себастиан Фетел. Съотборникът на Хамилтън в Мерцедес Нико Розберг направи грешки в решителната финална част и остана едва четвърти пред Фернандо Алонсо (Ферари) и Фелипе Маса (Уилямс).

Условията в квалификацията бяха близки до тези в последната тренировка – 14 градуса на въздуха и 16 на асфалта, дъжд, който се усилваше и отслабваше, а в боксовете бяха готови и с двата типа гуми за мокър асфалт.

В първите минути всички първо трябваше да установят колко е водата. От Лотус съобщиха, че Пастор Малдонадо няма да може да участва в квалификацията, след като двигателят му се повреди в последната тренировка.

Повечето пилотите започнаха и гуми за екстремно мокро, но имаше и други с интермедия. Гуми за екстремно мокро взеха фаворитите, но и с тях Нико Розберг изпусна за момент пистата на шести завой. Пилотите на Катерам и Торо Росо започнаха с интермедии, които бяха рискован избор. Хамилтън без проблеми оглави класирането, а демонстрирайки отново скорост на мокро както и в Малайзия, второ време записа Фетел преди още по-по-бърз да е Нико Хюлкенберг. Рикиардо се оплака от липса на тракшън по хлъзгавата писта, но продължи напред с добър шести резултат в Q1. С интермедии битка за класиране в Q2 водеха пилотите на Маруся, Катерам, Заубер и дори Торо Росо, като освен Малдонадо последните места заеха Гутиерес, Кобяши, Бианки, Ериксон и Чилтън.

Във втората фаза всички започнаха с нови интермедии, като Хамилтън бе инструктиран да загрее малко спирачките и след това веднага бе най-бърз.

Розберг бе втори, а след това се подредиха Рикиардо и Алонсо, който пък получи обаждане от Андреа Стела, че в първите 2 сектора е в една група с Мерцедес.

Фетел бе забавен от Маса, а бе с топвреме в първи сектор и само след още обиколка записа второ постижение, но след това изпусна първия завой и мина през тревата и зона за сигурност. След смяната на гумите започна истинската битка за влизане във финалната фаза. За нея не можаха да се класират Кими Райконен, Дженсън Бътън, Данил Квят, Адриан Сутил, Кевин Магнусен и Серхио Перес. Нико Хюлкенберг бе само с 0,013 сек по-бърз от Кими и бе десетият пилот за Q3, в която щяха да участват още пилотите на Мерцедес, Уилямс, Ред Бул, както и Алонсо, Верн и Ромейн Грожан с Лотус!

За финалната, решителна част от квалификацията и Нико Розберг също получи инструкция да загрее спирачките в дъжда, който продължаваше леко да вали. Изборът на гуми бе ясен – интермедии, но ако пилотът имаше на разположение такива. Хюлкенберг например сложи гуми за екстремно мокро, а и условията наистина станаха по-лоши – Хамилтън се оплака от липса на притискане от предното крило. След последната смяна на гуми Люис отново бе над всички и спечели първата позиция за трети път този сезон от 4 старта. Розберг обаче допусна грешка на 14-ти завой и още една в последната си обиколка, оставайки едва четвърти – пред него се наредиха и двамата пилоти на Ред Бул, които видимо бяха бързи на мокро днес. Алонсо направи късно последна обиколка с нови интермедии и остана пети, пред Маса и Ботас, след които се наредиха Хюлкенберг, Верн и Грожан.