Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън спечели полпозишън номер 100 в своята кариера

Хамилтън спечели полпозишън номер 100 в своята кариера

5403
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън, снимка Мерцедес
Люис Хамилтън триумфира в квалификацията за Гран при на Испания в F1. Британецът записа най-добро време за 1:16.741, като изпревари с 36 хилядни Макс Верстапен. Трети финишира Валтери Ботас с втория болид на Мерцедес. Това бе полпозишън номер 100 в кариерата на седемкратния световен шампион.

Температурата на въздуха по време на квалификацията бе 25 градуса, а тази на пистата- 44. Стартът на квалификацията бе забавен с 10 минути заради проблеми с предпазните заграждения по трасето.


Първи на пистата бяха пилотите на Хаас Мик Шумахер и Никита Мазепин, следвани от Николас Латифи и Джордж Ръсел с Уилямс. Третият тим, който излезе на трасето бе Ред Бул. Всички състезатели бяха с най-меката смес на Пирели.

След първите опити на състезателите лидер бе Ботас пред Верстапен, Сайнц, Хамилтън, Хамилтън, Льоклер и Перес. Ландо Норис се движеше с перфектно време, преди да попадне в трафик и да загуби няколко десети.

Временно в опасната зона бяха Райконен, Строл, Шумахер, Латифи и Мазепин. В края на Q1 Ландо Норис бе разследван заради преминаване извъм правилната част на пистата. Райконен и Строл подобриха своите постижения, Ландо Норис излезе начело. В крайна сметка от първия сегмент отпаднаха Юки Цунода, Кими Райконен, Мик Шумахер, Николас Латифи и Никита Мазепин.

В началото на Q2 първи извън бокса бяха пилотите на Мерцедес и Ред Бул с меки гуми. Първото най-добро време записа Хамилтън, но британецът веднага бе изместен от Ботас. Всички състезатели бяха с гуми софт. Верстапен подобри постижението на Ботас и записа 1:16.922. Отборите на Алпин, Ферари, Даниел Рикиардо и Джордж Ръсел все още бяха без време.

В края на Q2 отпаднаха Строл, Гасли, Фетел, Джовинаци и Ръсел.

Всички пилоти излязоха още в началото на заключителната част от днешната квалификация. След първите опити лидер бе Хамилтън пред Верстапен и Ботас, а Серхио Перес допусна грешка се завъртя в края на трети сектор на пистата. Разликата между Люис и Макс бе едва 36 хилядни от секундата.

Във финалните минути от Q3 пилотите отново излязоха на трасето в последен опит да подобрят постиженита си. В крайна сметка нито един от тримата топ пилоти не подобри своя резултат и така Хамилтън спечели полпозишън номер 100 в кариерата си. Четвърти остана Шарл Льоклер, следван от Естебан Окон, Карлос Сайнц, Даниел Рикиардо, Серхио Перес, Ландо Норис и Фернандо Алонсо.