Начало Избрани Хамилтън: Трябваше да стартираме със софт

Хамилтън: Трябваше да стартираме със софт

3831
0
Люис Хамилтън. Мерцедес
Люис Хамилтън, снимка Мерцедес

Люис Хамилтън финишира на втора позиция в състезанието в Мексико. Пилотът на Мерцедес реши да потегли с медиум, докато преките му съперници от Ред Бул заложиха на софт.

Британецът направи отличен старт и се справи с Ръсел. За съжаление, от Мерцедес допуснаха грешка при единственото спиране на британеца в бокса. Хамилтън вярва, че използването на стратегията с твърди гуми му е коствало шанса за първа победа през сезон 2022.

Тимът на Мерцедес избра да стартира с гуми медиум и премина към гуми хард във втория стинт до края на състезанието. Германците очакваха, че австрийските им съперници ще заложат на два стопа.

Първоначално изглеждаше, че Хамилтън е по-бърз в сравнение с Верстапен, който бе със стратегия софт-медиум.  В крайна сметка британецът в нито един момент не застраши първата позиция на нидерландския си съперник. Седемкратният световен шампион завърши с изоставане от 15.186 сек. от Макс Верстапен.

„Бях толкова близо в първия стинт. Мисля,  че Ред Бул просто бяха прекалено бързи днес и в крайна сметка имаха по-добрата стратегия за гумите“, сподели Хамилтън веднага след края на Гран при на Мексико.

Междувременно някои състезатели решиха да използват софт в края на състезанието. Един от тях бе Даниел Рикиардо. Австралиецът показа невероятно темпо в заключителната фаза на състезанието в Мексико Сити и финишира седми, макара да бе наказан с 10 секунди заради удар с Юки Цунода.

Подобна стратегия обаче нямаше да бъде възможна за Хамилтън, тъй като британецът не разполагаш с чисто нов комплект от най-меките смеси. Случаят при Верстапен не бе толкова различен. Заради това пилотът на Мерцедес предполага, че е било по-добре да стартира с използван комплект меки гуми.

„Не съм сигурен, че в края на състезанието бяхме с правилните гуми. Трябваше да стартираме със софт. За съжаление решихме да потеглим с гуми медиум, които бяха добре в първия стинт. След това твърдата гума беше просто ужасна“, каза Хамилтън.

„Толкова много обичам Мексико и хората тук. Видяхте какво страхотно състезание и събитие се проведе този уикенд“, добави пилотът на Мерцедес.

Съотборникът на Хамилтън Джордж Ръсел завърши на четвърта позиция. Пилотът на Мерцедес загуби две позиции на старта и така и не успя да ги навакса. Подобно на Хамилтън, Ръсел също бе крайно недоволен от решението да използва твърди гуми. Младият британец добри направи допълнително спиране в края на надпреварата, за да запише най-бързата обиколка в Гран при на Мексико.

„Бях предпазлив на с Люис [Хамилтън] от вътрешната страна на първия завой, което в крайна сметка ми коства две позиции. Ако бях завършил първата обиколка на втора позиция, щяхме да завършим на подиума“, каза Ръсел. Състезателят на Мерцедес иска да разбере защо неговият отбор е допуснал грешка, докато неговите конкуренти са заложили на друга стратегия.

„Трябва да разберем защо от Ред Бул и Ферари смятаха, че стартът със софт е правилен, а ние не. Не успяхме да се справим с твърдите гуми. Наистина се гордея с работата, която върши екипът. От Ред Бул все още са в собствената си лига, но ако погледнем нашето темпо в сравнение с това на Ферари, то е наистина впечатляващо“, заключи Джордж Ръсел.