Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън №1 и във втората тренировка, проблеми за Розберг

Хамилтън №1 и във втората тренировка, проблеми за Розберг

38
0

Люис Хамилтън с Мерцедес постигна най-добро време и във втората свободна тренировка за Гран при на Европа в Баку, 8-и кръг от шампионата на Формула 1. Шампионът победи категорично съперниците си в сесията с време 1:44.223 мин. Британецът изпревари съотборника си Нико Розберг с 0.690 сек, а последният имаше сериозни поводи за притеснения. освен сериозното си изоставане, той трябваше да понесе и технически проблем, заради който спря на пистата и сесията за него приключи 20-ина минути по-рано.

В същото време основните съперници на Сребърните стрели имаха сериозни проблеми. При Ферари Фетел завърши едва на 8-и, а неговият съотборник Райконен остана 13-и, като 5 мин преди края изпусна колата и спря в зоната за сигурност, без шанс да се върне на пистата. Не бе по-добра ситуацията и в Ред Бул, където Верстапен се нареди 7-и, а Рикиардо, който в първата тренировка катастрофира, 10-и. Всички те изоставаха с близо или над 2 секунди от времето на Хамилтън. От това се възползва Серхио Перес с Форс Индия, който завърши 3-и (+1.113 сек), а 4-и Валтери Ботас с Уилямс. Силното представяне на индийския тим допълни Хюлкенберг с 5-ото си време. 

Втората сесия започна с известни притеснения за пилотите, тъй като след края на първата се оказа, че има проблеми с бордюрите на някои от завоите. Всичко започна по план, no wеднага обаче се видя, че един от бордюрите не е съвсем стабилен при преминаването на колите. Пилотите бързо излязоха на пистата и също толкова бързо започнаха да допсукат грешки. Ромен Грожан изпусна спирането за първия завой. Фетел също сбърка, както и Гутиетес, Сайнц, Маса. Верстапен, Палмър, Хамилтън, Алонсо.

 

 

Поведе Хамилтън със суперсофт пред Нико и Алонсо, който отново караше много силно и заемаше 3-ата позиция. Половин час след началото на сесията обаче испанецът се прибра в бокса с проблем, като двигателят му звучеше доста лошо. Оказа се, че всъщност има проблем с горивната система. В същото време Розберг слезе под със суперсофт 1:45 и поведе, но Хамилтън отговори със страхотен тур и постигна 1:44.223 мин. Нико остана на 0.690 сек зад него. Трето време постигна Перес, следван от Ботас. Розберг изпусна първия завой, а същото стори Гутиерес. 22 мин преди края на сесията Розберг спря с предполагаем технически проблем. Нико загуби задвижваща сила и отби в страни.

 

 

В същото време Фетел, който отново нямаше добра скорост, се оплакваше, че Алонсо пред него го бави, движейки се все едно че кара автобус из Баку. 5 мин преди края Райконен с другото Ферари изпусна спирането за един бавен завой и спря терминално в зоната за сигурност. Оказа се, че финландецът има проблем с хибридната система MGU-K на задвижващата система. От съображения за сигурност проблемът да не се появи и в колата на Фетел, тя беше прибрана в бокса в последните 2 минути от сесията.