Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън пред Верстапен и Льоклер в първата тренировка в Сингапур

Хамилтън пред Верстапен и Льоклер в първата тренировка в Сингапур

2443
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка Мерцедес

Люис Хамилтън записа най-доброто време в първата свободна тренировка през уикенда за Гран при на Сингапур. Това е първо класиране на англичанина начело в сесия този сезон. Пилотът на Мерцедес се нареди пред Макс Верстапен с Ред Бул. Трети бе Шарл Льоклер (Ферари).

Малко са техническите новости, донесени от отборите в Сингапур. Алпин и Макларън са с нови подове в битката за четвъртото място при конструкторите. Отборът от Уокинг избра с новите компоненти да кара Ландо Норис. В края на сезона отборите не разполагат с достатъчно средства за развитие на болидите си.

30 градуса бе температурата на въздуха, 37 – тази на пистата. Според рейс контрола рискът за дъжд в тази сесия бе 20%. Първото време бе 1:51.264 мин – на Валтери Ботас. Изборът на гуми в началото бе смес между медиум и хард.

Шарл Льоклер се обади по радиото, че може би нещо не е наред с колата му. От Ферари го инструктираха да пробва да спре на правата, за да направят някои проверки

След първите 10 минути Макс Верстапен, който днес навършва 25 години, бе най-бърз с 1:45.466 мин (медиум). Също със средните по твърдост гуми съотборникът му в Ред Бул Серхио Перес бе на 1,168 сек. Трети се нареди Карлос Сайнц (хард, +1,276 сек). Следваха пилотите на Алпин Фернандо Алонсо и Естебан Окон – и двамата с медиум. Джордж Ръсел пък се завъртя, но успя да се върне на пистата и да продължи.

Алонсо излезе втори, доближавайки се на 1,372 сек до Верстапен. Ръсел пък обясни по радиото, след като се прибра, че грешката на пистата бе негова и няма никакъв проблем с управлението.

Льоклер се върна в бокса и част от механиците на Ферари направиха буквално стена пред камерите, докато колегите им започнаха да проверяват болида на Шарл. Монегаскът с каска на главата наблюдаваше случващото се на пистата на екраните в бокса на Скудерията. Перес си върна второто място, но още бе на над 1,1 сек зад Верстапен.

В екипа на Мерцедес работеха с гуми хард, с които Люис Хамилтън записа четвърто време (+2,395 сек). Верстапен бе свалил най-доброто време до 1:44.326 мин

Алонсо пак изпревари Перес и отиде на 1,1 сек до Макс.

В средата на тренировката пистата поутихна – на трасето останаха само Льоклер и Ръсел (и двамата с хард).

След малко неколцина състезатели сложиха софт. Най-добре класираният с този тип гуми в средата на тренировката бе Алекс Албон – осми. Пилотът на Уилямс се върна на писта, след като претърпя спешна операция и усложнения в Италия, но имаше време до Сингапур да се възстанови. Ланс Строл пък записа второ време – на под секунда от това на Верстапен (+0,985 сек).

Строл бе изместен до четвърто място от Перес и Окон, малко след което изгуби контрол и удари стена. Успя да отбие встрани. Първоначално рейс контролът показа жълти знамена, след която спря за няколко минути сесията, докато Астън Мартин-ът бе прибран. Алонсо пък се бе прибрал и тимът на Алпин като предохранителна мярка проверяваше възможен теч на масло от скоростната кутия.

Верстапен сложи софт 12-ина минути преди карирания флаг, после пак върна медиума. Сайнц едва избегна удар в стена на излизане от последния завой, но се размина с инцидент. Перес бе извикан в бокса, след като се обади по радиото, че е изгубил управление. През това време със софт Хамилтън излезе пръв с 1:43.033 мин. Верстапен се завъртя, но продължи.

До края на сесията размествания в челото нямаше. Хамилтън остана начело пред Верстапен и Льоклер. Четвърти се нареди Перес, следван от Ръсел, Сайнц, Окон. Топ 10 допълниха Строл, Пиер Гасли и Алонсо.