Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън изпревари с 0.030 сек Розберг във втората сесия в Бразилия

Хамилтън изпревари с 0.030 сек Розберг във втората сесия в Бразилия

34
0

Люис Хамилтън с Мерцедес постигна най-добро време и във втората свободна тренировка за Гран при на Бразилия. Британецът записа 1:12.271 мин, което бе по-слабо от постигнатото в първата, но все пак това му бе достатъчно да изпревари съотборника си и основен фаворит за титлата Нико Розберг с 0.030 сек.

Трети и четвърти останаха пилотите на Уилямс Ботас и Маса, които изненадващо бяха по-бързи от тези на Ред Бул – Рикиардо и Верстапен. Последните двама заеха 5-о и 6-о място, изпреварвайки тандема на Ферари Фетел и Райконен. Така първите 8 пилоти се подредиха изцяло по отбори, а топ 10 допълниха Нико Хюлкенберг с Форс Индия и Дженсън Бътън с Макларън.

За разлика от първата сесия, втората започна много активно, като пилотите масово правеха бързи обиколки още в началните минути. Най-бърз бе Даниел Рикиардо с Ред Бул с гумите медиум, следван от Фетел, Райконен и Маса. Верстапен с медиум постигна второ време. Розберг също със средните гуми обаче бе по-бавен от очакваното, постигайки 4-о време, на 0.176 сек от постижението на Рикиардо.

При следващия си опит обаче Нико бе най-бърз, само за да бъде изпреварен веднага с 0.2 сек от съотборника си в Мерцедес Люис Хамилтън. Поставяйки софт, Рикиардо веднага постигна първо време, сваляйки 0.329 сек от резултата на Хамилтън. 

Също с меки гуми Райконен от Ферари даде втори резултат (+0.219 сек). Преди това Кими имаше неразбирателство с Карлос Сайнц за това кой кого трябва да пропусне на пистата. Стюардите на ФИА обявиха, че ще разгледат ситуацията след края на тренировката. Маса с Уилямс изненадващо успя да постигне най-добро време със софт, подобрявайки времето на Рикиардо с 0.039 сек.

Ботас с другия болид на екипа от Гроув бе с още 28 хилядни по-добър. Верстапен също сложи софт и даде 4-и резултат, на 0.167 сек от Ботас. Със софт пилотите на Мерцедес окупираха върха, като Хамилтън постигна 1:12.271 мин и бе пред Нико с 0.030 сек. Следваха пилотите на Уилямс, а зад тях бяха тези на Ред Бул и тези на Ферари.

45 мин след началото на тренировката повечето пилоти започнаха симулации на състезателно темпо с много гориво и меки гуми. Това не продължи дълго за Фернандо Алонсо, който получи повреда в хибридната система и му бе съобщено от бокса да спре. Испанецът паркира встрани, след което болидът му бързо бе отстранен от пистата.

Той обаче, както и миналата година, предпочете да остане край трасето и гледаше отблизо колегите си. В края на сесията той намери и столче, на което да седне. Но този път той не реши да се препича на слънце, както стана през 2015 г., а започна да наблюдава монитора на един от операторите на FOM, като дори пробва да управлява камерата. Алонсо завърши сесията 11-и.

В тренировките на състезателно темпо отново най-добре изглеждаше Хамилтън, като темпото му бе бързо и постоянно, а в същото време износването ниско. При Розберг последното бе по-високо.