Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън на полпозишън за Гран при на Русия, Фетел катастрофира в Q2

Хамилтън на полпозишън за Гран при на Русия, Фетел катастрофира в Q2

5218
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън спечели първата позиция за Гран при на Русия след доста перипетии в квалификацията на Сочи Аутодром, по време на чийто втори сегмент Себастиан Фетел катастрофира сериозно. Втори в сесията се класира Макс Верстапен (Ред Бул), трети остана Валтери Ботас с втория Мерцедес.

Температурата на въздуха в началото на сесията бе 26 градуса, тази на пистата – 34. Над пистата имаше доста облаци и се бе посмрачило, но шансът за дъжд според метеоролозите бе само 10%. Джордж Ръсел пръв излезе на пистата в началото на Q1 9 гуми медиум.

Ръсел каза по радиото, че условията на пистата са съвсем различни в сравнение с тези през третата свободна тренировка. Мерцедес започнаха серии със софт, с каквито гуми бяха и всички останали пилоти с изключение на британския състезател на Уилямс.

Люис Хамилтън и Пиер Гасли сбъркаха в бързите си обиколки (тази на англичанина бе анулирана), Николас Латифи и Кевин Магнусен изхвърчаха от трасето. След първите серии начело бе Валтери Ботас, Хамилтън бе на 0,327 сек зад него, а третият – Серхио Перес – на над секунда от финландеца. В зоната на изпадащите бяха Естебан Окон, Кими Райконен, Антонио Джовинаци, Ромен Грожан и Латифи (без време).

В края на Q1 Райконен се завъртя във втори завой, където бяха допуснати повечето грешки в този квалификационен сегмент

Това на практика сложи край на сесията за него. С последния си опит Ръсел даде 13-то време – пред състезателите на Ферари Льоклер и Фетел.

Освен финландския пилот на Алфа Ромео отпаднаха още съотборникът му Джовинаци, Грожан, Магнусен и Латифи.

Мерцедес и Верстапен стартираха Q2 с гуми медиум, когато се появиха капки дъжд по пистата. Хамилтън оглави класирането с 1:32.085 мин, но това време бе анулирано. Карлос Сайнц се оказа пръв преди Даниел Рикиардо да подобри постижението му – 1:32.218. Трети се нареди Серхио Перес, следван от Ботас, Ландо Норис, Гасли, Верстапен.

Ръсел се оказа сам на чиста писта в средата на Q2, малко след което започнаха и следващите серии. Ботас и Хамилтън сложиха нов медиум, Верстапен – софт. По време на бързите им обиколки обаче Фетел се разби сериозно на четвърти завой 2:15 мин преди финала на втория квалификационен сегмент. Движещият се зад него Льоклер мина върху падналото на пистата предно крило от колата на съотборника му. Сесията веднага бе спряна от рейс контрола.

На изхода от питлейна се образува опашка преди възобновяване на сесията. Хамилтън сложи нов софт и изчака до последно преди да излезе от бокса

На Строл му се обадиха да изключи двигателя и го изтеглиха от опашката на изхода. Хамилтън отново излетя от трасето, докато получаваше инструкции, че трябва да изпревари колите пред себе си. Англичанинът влезе в бърз тур буквално секунда пред времето да изтече. Времето му бе четвърто, на 0,617 сек от това на Рикиардо, но го класира в топ 10.

След Q2 не продължиха катастрофиралият Фетел, Льоклер, Квят, Строл и Ръсел.

Пилотите на Рено поведоха колоната в битката в Q3. Първото записано време бе на Окон – 1:33.117, което бе подобрено от Рикиардо. Сайнц се нареди зад австралиеца. Ботас оглави подреждането с 1:32.184 мин, но Хамилтън бе по-бърз от съотборника си с 0,793 сек! Верстапен се класира трети, на почти секунда от Люис.

При последните опити Верстапен постигна второ време и изпревари Ботас, Хамилтън остана начело.