Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън пред Ботас в първата тренировка в Австралия

Хамилтън пред Ботас в първата тренировка в Австралия

67
0
Люис Хамилтън

Люис Хамилтън с Мерцедес бе най-бърз в първата свободна тренировка за Гран при на Австралия на пистата Албърт парк. С гумите ултрасофт британецът записа 1:24.026 мин и изпревари с половин секунда съотборника си Валтери Ботас.

Макс Верстапен с Ред Бул се нареди 3-и на 0.7 сек, като холандецът също използва суперсофт гуми. Кими Райконен и Себастиан Фетел останаха 4-и и 5-и, но те записаха най-добрите си времена също с по-бавни гуми – софт и суперсофт.

Шести остана Даниел Рикиардо с другия болид на „биковете“, следва от Ромен Грожан с Хаас и Фернандо Алонсо с Макларън. Последният имаше проблеми с изпускателна система в своя автомобил и пропусна голяма част от тренировката.

Сесията започна при слънчево и топло време с температури от около 25 градуса на въздуха. Себастиан Фетел бе първият пилот, излязъл на пистата, следван от Грожан. Повечето останали пилоти също направиха инсталационни обиколки. Никой обаче не записа бърз тур в следващите 20 минути.

 

 

Дебютантът Сергей Сироткин с Уилямс първи записа време – 1:32.057 мин. Даниел Рикиардо с гуми ултрасофт веднага подобри това време, записвайки 1:27.608 мин. След това този резултат бе подобрен от Райконен и Ботас. Рикиардо на свой ред поведе в класирането, преди съотборникът му Верстапен да го измести.

 

 

Хамилтън стана първият пилот с постижение под 1:26 мин за обиколка – 1:25.694 мин. Верстапен пък бе първият под 1:25 мин, като всички пилоти в челото караха с ултрасофт. Фетел бе на секунда от Макс, но беше с доста по-бавните гуми софт. Същото важеше и за Кими Райконен с другия болид на Скудерията. Хамилтън пък подобри постижението на Верстапен първо с 22 хилядни, а след това с 0.4 сек.

 

 

При преполовяването на сесията само пилотите на Макларън не бяха записали времена оказа се, че Алонсо има проблеми с изпускателна система. Трудности имаха пилотите на Уилямс – Строл и Сироткин, които едва удържаха болидите си на трасето. Руснакът дори закачи стената при прибирането си в бокса.

 

 

Ботас междувременно записа второ време, но бе на 0.430 сек от Хамилтън, който подобри още постижението си и слезе до 1:24.147 мин. Верстапен и Рикиардо бяха 3-и и 4-и, а Райконен и Фетел 5-и и 6-и.

Себастиан допусна грешка в следващия си опит за бърза обиколка. Едва 20 мин преди края на сесията Алонсо записа време, като то беше на 2.6 сек от лидера Хамилтън, който междувременно подобри малко постижението си – 1:24.026 мин.

 

 

Фетел сложи по-мекия тип гуми суперосфт и подобри времената си, като изпревари Рикиардо, като беше на 0.9 сек от водача Хамилтън. При разлика от около 0.7 сек между суперсофт и ултрасофт на обиколка, изоставането бе съвсем обяснимо. Райконен пък продължи да кара със софт и бе малко по-бърз от Фетел. В същото време Магнусен допусна грешка в последния сектор от пистата.

 

 

В следващите си опити Алонсо записа 8-и резултат, като бе на 1.8 сек от водача . Пред него, освен пилотите на водещите 3 тима, беше и Грожан. Проблеми имаше с пода на колата на Райконен, заради които той не записа време с гумите суперсофт.