Начало Избрани Хърбърт: ФИА не трябва да вдига тавана на разходите

Хърбърт: ФИА не трябва да вдига тавана на разходите

709
0
F1 2022
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Бившият пилот от F1 Джони Хърбърт вярва, че сегашният таван на разходите от 140 милиона долара не трябва да се променя, въпреки призивите на някои отбори, които поискаха неговото увеличение.

В стремежа си да контролира нарастващите разходи в F1, беше въведен таван, който влезе в сила миналата година. След като през 2021 г. горната граница започна от 145 млн. долара, в момента тя е 140. Следващия сезон тя ще бъде намалена до 135 млн. долара.

Въпреки това някои екипи започнаха да настояват за увеличаване на тазгодишния таван на разходите. Те посочват като основни причини инфлацията и увеличените такси за превоз.

Отборите, които в миналото разполагаха с по-големи бюджети са Ферари, Мерцедес и Ред Бул. Всички те подкрепят увеличаването на бюджетния таван. Междувременно докато екипите с по-малки бюджети, като Алфа Ромео и Хаас категорично отхвърлят идеята.

Трикратният победител в Гран при и настоящ анализатор на Sky Sports F1 Джони Хърбърт предположи, че нестихващата надпревара за разработване на автомобили е предизвикала оплакванията за ограничаване на разходите.

„ФИА не трябва да вдига тавана на разходите. Цялата идея беше да се опитаме да изравним условията и да намалим харчовете за F1. Това успя да се случи през последните няколко години“, каза Хърбърт.

Проблемът е ясен. Когато се опитвате да разработите тези автомобили, има големи разходи, които след това отиват към горната граница. Ако харчите повече, таванът на бюджетите няма да ви е достатъчен.“

И така, какво ще правим? Някои искат да се опитат да го увеличат и да кажат: „Не можем да стигнем до края на сезона.

Тези, които са против идеята за увеличаване на горната граница на разходите, смятат, че финансовото състояние на всеки отбор все още е управляемо.

Шефът на Алфа Ромео Фредерик Васьор коментира, че отборите трябва даизключат въздушните си тунели.“ Същевременно директорът на Хаас Гюнтер Щайнер категорично изключи възможността неговият отбор да пропусне състезания от сезон 2022.

Херберт се съгласи, че отборите ще имат право да контролират собствения си бюджет през сезона. Британецът призова ФИА да запази сегашния таван на харчовете.

„За мен това е състезание за управление на парите. Има много отбори, кати Макларън, които не достигат тавана на разходите от 140 милиона долара. Те харчат около 125-130 милиона долара. Просто трябва да се справите с това“, добави бившият пилот от F1.

Всички отбори знаеха колко пари им трябват за сезона. Сега трябва да можете да контролира програмата за развитие, която изпълняват през цялата кампания.“

„За мен това са само положителни. Не мисля, че трябва да се правят промени по средата на сезона. Това е нещо, което очевидно ще притеснява големи тимове. Те знаят колко близо е таванът на разходите, В момента той се приближава много бързо към тях. Мисля, че просто трябва да са много внимателни в това как управляват своите финанси“, допълни Джони Хърбърт.