Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хърбърт: Наказахме Маса, защото ударът можеше да бъде избегнат

Хърбърт: Наказахме Маса, защото ударът можеше да бъде избегнат

32
0
Фелипе Маса

Бившият пилот от Формула 1 Джони Хърбърт бе стюард в Гран при на Индия и заедно с останалите си колеги взе решението Фелипе Маса да бъде наказан след удара между пилота на Ферари и Люис Хамилтън (Макларън). Днес той даде и обяснение на санкцията: основанието е, че катастрофата е можела да бъде избегната.

Като един от комисарите в Индия участвах в прегледа на инцидента и дискусията за наказанието. Знам, че Маса не бе доволен от решението ни, но вярвам, че то бе правилно – пише той в колонката си за Нешънъл.

След това Хърбърт подробно обяснява следваната в случая процедура. Той и колегите му са гледали повторения на удара, за да решат дали е необходимо налагане на санкция. Материалите са били от няколко различни камери и са доказателства заедно с други данни.

Беше ясно, че Маса знаеше къде е Хамилтън преди да обърне към него. Вижда се как Маса поглежда в огледалото си, така че е наясно с местоположението вляво на съперника си при наближаването на завоя. В първия момент изглеждаше като че ли се е отказал да атакува, тъй като отвори широко кривата надясно, на практика отваряйки вратата на Хамилтън да влез от вътрешната страна вляво. След това прекоси пистата пред него и това доведе до контакта. Хамилтън не можеше да направи нищо, за да го предотврати – гласи разяснението на Джони.

Според бившия пилот Фелипе нямаше да има вина, ако не бе отворил толкова кривата – в случай на контакт тогава Хамилтън щеше да понесе отговорността.

В конкретната ситуация обаче ударът можеше да бъде избегнат. Затова бе взето решение да го накажем с преминаване през питлейна. А и това не бе единственият инцидент за уикенда, бяхме доста заети. Хамилтън бе при нас в петък, след като игнорира двойни жълти знамена. Беше пределно честен и си призна, че е сбъркал. Такова обозначение маршалите показват, когато има опасност на пистата, а ние не открихме и следа от опит при него или при Серхио Перес да намалят. Сигурността е от огромно значение, затова сигналите трябва да бъдат уважавани – допълва Хърбърт.