Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хелмут Марко размахва пръст на Уебър

Хелмут Марко размахва пръст на Уебър

85
0
Хелмут Марко

Отношенията между Марк Уебър и Ред Бул в последните две години не винаги са били идеални. Очакванията на екипа и пилота за съвместната работа се различават значително. Австралиецът не е съгласен да бъде единствено и само „патерица“ за трикратния световен шампион Себастиян Фетел и за разлика от Фелипе Маса във Ферари се бори за позицията си на пистата независимо дали срещу него стои неговия съотборник. И докато поведението му се приема от тим шефът Кристиян Хорнер и собственика Дитрих Матешиц, то спортният консултант и притежаващ сериозно влияние в екипа бивш пилот в Гран при, д-р Хелмут Марко, не се притеснява да критикува австралиеца. Получава се ситуацията, описана в нашия фолклор с поговорката: Царят дава, пъдарят не дава.

В последните няколко състезания за сезона Уебър не успяваше да се задържи пред Фернандо Алонсо и критиките на Марко не закъсняха.

„Повече грешки от Марк не направи никого“, обясни пред Bild.de австриецът след състезанието в Абу Даби. Поведението на Уебър в Бразилия също бе критикувано от протежето на Матешиц, който заяви пред Шпорт Билд: „Марк не бе особено кооперативно настроен в Бразилия.“

Реакцията на Уебър не закъсня и той не пропусна да изрази разочарованието си от това, че последните му договори с екипа са само за година и от него се очаква единствено да помага на Фетел. Така 36-годишният австралиец се включи в хора, обясняващ, че съотборникът му е станал шампион три поредни години единствено заради гения на Ейдриян Нюи.

„Ние имаме две коли и двете излезли под „перото“ на Нюи и в крайна сметка винаги Фетел е този, който успява да спечели“, бе отговорът на Марко. Той определено не е доволен от това, че Уебър завърши едва на шесто място в класирането при пилотите. „Статистиката е достатъчно показателна. Марк знае, какво очакваме от него и няма причина съотношението на силите да се промени.“

Марко не се притеснява да припомни на Уебър, че ако не се съобразява с отборната политика, може настоящият сезон да бъде последният за него в Ред Бул. Даниел Рикиардо и Жан-Ерик Верн се смятат за възможни алтернативи, но ако те не успеят да се препоръчат и във втория си сезон в Торо Росо, според Шпорт Билд било възможно да бъде привлечен Нико Хюлкенберг от Заубер. Договорът на германеца със швейцарския екип е само за една година, като според слуховете идеята е той да премине във Ферари през 2014 г. ако Маса не подобри своето представяне. Хюлкенберг отдавна е в полезрението на Ред Бул, като привличането му в програмата за подготовка на млади надежди се проваля заради договорът му с Декра.

„Преди няколко години искахме да привлечем Нико, но тогава той имаше друг главен спонсор, с когото не искаше да се раздели“, разкрива Марко.