Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хелмут Марко: Рикиардо ни изненада

Хелмут Марко: Рикиардо ни изненада

36
0
Даниел Рикиардо,Хелмут Марко

Съветникът на тима на Ред Бул във Формула 1 Хелмут Марко заяви, че Даниел Рикиардо е изненадал отбора със забележителната си форма в началото на сезон 2014 г.

Австриецът не очаквал пилотът да се адаптира толкова бързо към новия си екип.

Наистина сме доволни, че той се справя. Трябваше да научи някои неща – основно покрай питстоповете, тъй като при тях губеше време. Или влиза твърде бавно, или спира два пъти. Но съм сигурен, че това ще бъде разрешено – заяви Марко пред Адам Купър. – Честно казано, Даниел ни изненада. Знаехме, че ще е бърз, но той е постоянен, справя се с гумите, непрекъснатото присъства в битките в челото, при това без значение под какво напрежение е. А нямаше късмет. В Бахрейн, ако имаше само още една обиколка, щеше да е на подиума. В Китай беше същото. Но Даниел винаги е в добро настроение и се усмихва.

Рикиардо е шести в класирането при пилотите с 24 точки (колкото има и пилотът на Уилямс Валтери Ботас) – на 9 зад съотборника си Себастиан Фетел. Мнението на доста наблюдатели обаче е, че австралиецът се справя по-добре с Ред Бул RB10 в сравнение с четирикратния световен шампион. (Специален анализ по темата може да намерите в новия брой на списание ClubS1 – 171). Сега Рикиардо е готов за следващото изпитание – Гран при на Испания.

Винаги съм харесвал пистата Каталуния и смятам, че е страхотно трасе. Има по малко от всичко – основно поради тази причина е толкова популярна за тестове. Първият сектор е с някои преливащи един в друг завои, вторият е малко по-техничен, но е също интересен. Промените в последната секция са разбираеми, но участъкът не е толкова вълнуващ. На Каталуния можеш да се защитаваш, но се изисква сериозна концентрация и правилни настройки. На дългата права е необходимо ниско аеропритискане, но такова не е нужно за останалата част от обиколката, защото ако заложиш на него, трудно контролираш болида в останалата част от обиколката. Намирането на правилния баланс е трудно – коментира Даниел.