Начало Top Moto News Херес приема финалния кръг от сезон 2023 в WSBK

Херес приема финалния кръг от сезон 2023 в WSBK

116
0
Херес
Херес, снимка Мишлен

Херес приема финалния кръг от сезон 2023 в WSBK. Испанската писта заменя тази в Аржентина, която бе извадена от календара за тази година заради политически причини.

Сезон 2023 в WSBK трябваше да бъде закрит в Аржентина. За съжаление, Дорна и организаторите на събитието решиха да отменят състезателния уикенд на пистата „Сан Хуан Виликум“. Причината за това решение е свързана с факта, че страната е изправена пред доста трудни избори през есента

„Това решение бе взето заради интензивния изборен календар, пред който е изправена страната. Той доведе до сложна ситуация, засягаща ежедневието на хората, провинциите и предприятията“, се казваше в официалното изявление на WSBK.

От Дорна обявиха, че ще обявят заместникът на състезанието в Аржентина своевременно. Сред потенциалните кандидати за овакантеното място бяха писти като Херес, Ещорил и дори Киалами.

Днес беше обявено официално, че 12-ият и последен кръг от тазгодишната кампания ще се проведе на Херес. Състезателният уикенд ще се проведе две седмици след датата, за която беше насрочен кръгът в Аржентина, т.е на 28-29 октомври.

„Щастливи сме да върнем WSBK към неговите корени на легендарната писта „“Херес“, която ще приеме последния кръг от сезон 2023″, каза Грегорио Лавила.

„Херес заема специално място в историята на нашия спорт. Това е съвсем подходящо да завършим този забележителен сезон на място с толкова богато наследство. Очакваме с нетърпение да станем свидетели на ожесточената конкуренция и да отпразнуваме наследството на този спорт със страстните фенове в Андалусия“, добави изпълнителният директор на WSBK.

Херес е добре позната писта за пилотите и отборите в WSBK. Испанското трасе приема първия си старт от световния Супербайк шампионат през 1990 г. След това Херес се връща в графика на WSBK в периода 2013-2017 г. и 2019-2021 г. Освен това тук се провеждат и редица тестове. Тази година керванът на шампионата отново ще посети трасето с дължина 4.4228 км. Освен WSBK, Херес приема стартове от световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ, както и от редица други мотоциклетни и автомобилни шампионати.